Όσιος Άνθιμος ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά, 4 Σεπτεμβρίου

Ο Όσιος Άνθιμος ο Τυφλός, ο οποίος ήταν γνωστός και ως ο Ιεραπόστολος του Αιγαίου, γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς το 1727 μ.Χ. Ήταν σύγχρονος με τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, και η δράση του ήταν παρόμοια με αυτήν του μεγάλου Εθνομάρτυρα.


Κατά το βάπτισμα του δόθηκε το όνομα Αθανάσιος, αλλά όταν ήταν επτά ετών, έχασε το φως του εξαιτίας της ευλογιάς. Ωστόσο, ανέκτησε την όρασή του χάρη στη Θεία Παρέμβαση και στις αδιάκοπες προσευχές της ευσεβούς μητέρας του, Ατζουλέτας. Κατά τη διάρκεια σαρανταλείτουργου, η μητέρα και ο ίδιος ο Αθανάσιος έλαβαν τα Άχραντα Μυστήρια, και τότε ο μικρός αναφώνησε πως μπορούσε να δει ξανά, περιγράφοντας ακόμα και το κόκκινο φελόνι του ιερέα.

Ο Αθανάσιος ήταν έξυπνος και είχε εξαιρετική μνήμη, και έλαβε την στοιχειώδη εκπαίδευση του κοντά στον πνευματικό του, Άνθιμο, ηγούμενο της Μονής της Αγίας Παρασκευής στο Ληξούρι. Στα 20 του χρόνια, αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα του ναυτικού, όπως και ο πατέρας του. Όταν έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη, ο πατέρας του πέθανε από πανώλη. Το 1750, ο καπετάνιος του καραβιού όπου δούλευε ο Αθανάσιος του πρότεινε να γίνει γαμπρός του, αλλά την ημέρα που θα επισημοποιούνταν ο γάμος, ο Αθανάσιος έχασε ξανά το φως του, συνειδητοποιώντας ότι ήταν θεϊκό το θέλημα που έπρεπε να ακολουθήσει. Από τότε, ονομάστηκε «Θεότυφλος».

Αποφασισμένος να ακολουθήσει το θέλημα του Θεού, εγκατέλειψε τον κόσμο και πήγε στο Άγιον Όρος, όπου έγινε μοναχός και πήρε το όνομα Άνθιμος. Στο Άγιον Όρος, ασκήθηκε σκληρά και ακολούθησε το κίνημα των Κολυβάδων. Αφού πέθανε ο σοφός γέροντάς του, αποφάσισε να βγει στον κόσμο και να κηρύξει στους Ορθοδόξους Έλληνες, που τότε ζούσαν υπό τον τουρκικό ζυγό.

Ξεκίνησε την πρώτη του ιεραποστολική περιοδεία από τη Χίο, όπου κήρυξε τον λόγο του Ευαγγελίου και ασκήθηκε σκληρά. Μετά τη Χίο, επισκέφθηκε τη Σίφνο και κατόπιν την Πάρο, όπου, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, προσευχήθηκε στην Παναγία και σταμάτησε μια τρομερή θαλασσοταραχή.

Μετά από αρκετές άλλες περιοδείες και θαυματουργίες, ίδρυσε τη Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Καστελόριζο και τη Μονή της Πορταϊτησας στην Αστυπάλαια. Τα θαύματά του και η οσιακή του ζωή τον έκαναν γνωστό σε όλο το Αιγαίο. Ωστόσο, συκοφαντήθηκε από κάποιους Αστυπαλιώτες, γεγονός που τον οδήγησε να αποχωρήσει από το νησί και να επιστρέψει στη γενέτειρά του, την Κεφαλλονιά.

Εκεί, ανέλαβε την ανακαίνιση της Μονής της Αγίας Παρασκευής στο Ληξούρι, και συνέχισε τις ιεραποστολικές του περιοδείες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, θαυματουργώντας και κηρύσσοντας τον λόγο του Θεού. Ανάμεσα σε αυτά τα μέρη ήταν τα Κύθηρα, η Κρήτη, και η Σίφνος. Το έργο του ολοκληρώθηκε με την ανακαίνιση της Μονής της Παναγίας της Χρυσσοπηγής στη Σίκινο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο καπετάν Μητρούσης (με τους άνδρες του) εισήλθε στην πόλη των Σερρών, 13 Ιουλίου 1907

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος