Άγιος Πέτρος Πατριάρχης Μόσχας Ιερομάρτυρας, 27 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα και με τους συναξαριστές  σήμερα εορτάζετε ο Άγιος Πέτρος Πατριάρχης Μόσχας Ιερομάρτυρας, χωρίς λεπτομέρειες για τον βίο του Αγίου.

Τα παλαιότερα χρόνια η εορτή είχε μεγαλύτερη "βαρύτητα" και αποτελεί εορτή όλης της Ορθοδοξίας.

Ο Άγιος Πέτρος Πατριάρχης Μόσχας Ιερομάρτυρας δεν είναι άλλος παρα ο Άγιος Πέτρος του Κρουτίτσι
Ο Άγιος Πέτρος του Κρουτίτσι (Священному́ченик Пётр Крути́цкий, γεννημένος ως Πιότρ Φιόντοροβιτς Πολιάνσκι, Пётр Фёдорович Поля́нский· 28 Ιουνίου 1862 – 27 Σεπτεμβρίου /10 Οκτωβρίου 1937), ήταν ένας Ρώσος Ορθόδοξος επίσκοπος και μάρτυρας. Από τις 12 Απριλίου έως τις 9 Δεκεμβρίου 1925 ήταν ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπηρετώντας ως πατριαρχικός τοποτηρητής. Παρά τη φυλάκισή του, παρέμεινε τεχνικά τοποτηρητής μέχρι το θάνατό του το 1937.

Θεωρείται ιερομάρτυρας άγιος από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πρώτα χρόνια
Ο Πέτρος γεννήθηκε στο χωριό Στοροζεβόιε της Επαρχίας Κοροτογιάκσκι της Κυβερνητείας του Βορονέζ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, σε οικογένεια ενοριακού ιερέα. Το 1885 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Βορονέζ και το 1892 αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας. Παρέμεινε στην ακαδημία στη θέση του Βοηθού Κοσμήτορα των Φοιτητών ("Επιθεωρητής") και το 1897 υπερασπίστηκε τη διδακτορική του διατριβή. Μετά την αποφοίτηση, ο Πολιάνσκι δεν επιδίωξε τη χειροτονία, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του υπηρέτησε ως λαϊκός σε διάφορους επίσημους εκκλησιαστικούς φορείς. Από το 1906 έως το 1918, ο Πολιάνσκι εργάστηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το 1915 έγινε Γραμματέας, με τον βαθμό του "Πραγματικού Πολιτικού Συμβούλου" (deistvitelniy statskiy sovietnik), τάξη IV στον Ρωσικό Πίνακα Βαθμών, που ισοδυναμούσε με τον βαθμό του Στρατηγού Ταξίαρχου στον Αυτοκρατορικό Ρωσικό Στρατό, υπηρετώντας ως Επιθεωρητής όλων των θεολογικών σχολών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα καθήκοντά του απαιτούσαν εκτεταμένα ταξίδια, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ανέπτυξε στενή γνωριμία με τους μελλοντικούς Πατριάρχες Τύχωνα (Μπελλάβιν) και Σέργιο (Στραγορόδσκυ).

Μετά την Επανάσταση των Μπολσεβίκων
Όταν η Επιτροπή Παιδείας έκλεισε το 1918, μετά την Επανάσταση των Μπολσεβίκων, ο Πολιάνσκι εργάστηκε στον μηχανισμό του Πανρωσικού Συμβουλίου του 1917-1918 στη Μόσχα. Το 1920, όταν αυξάνονταν ραγδαία οι αντιθρησκευτικές πολιτικές της Σοβιετικής κυβέρνησης, ο Πατριάρχης Τύχων του ζήτησε να κάνει άλλη μια σημαντική υπηρεσία στην Εκκλησία – να αποδεχθεί τη μοναχική κουρά και την επισκοπή, προκειμένου να βοηθήσει τον Τύχωνα στη διοίκηση της Εκκλησίας. Αφού του έγινε το αίτημα, αναφέρεται ότι είπε: "Αν αρνηθώ, θα είμαι προδότης της Εκκλησίας· αλλά είμαι συνειδητός ότι αποδεχόμενος αυτήν την προσφορά, υπογράφω τη δική μου καταδίκη σε θάνατο."

Ο Πέτρος κουρεύτηκε μοναχός από τον Μητροπολίτη Σέργιο (Στραγορόδσκυ) και γρήγορα προήχθη στις ιερατικές βαθμίδες για να χειροτονηθεί Επίσκοπος του Ποντόλσκ από τον Πατριάρχη Τύχωνα στις 8 Οκτωβρίου 1920. Σχεδόν αμέσως συνελήφθη και πέρασε την περίοδο 1920-1923 στην εξορία στο Βελίκι Ουστιούγκ. Μετά την επιστροφή του από την εξορία το 1923, ο Επίσκοπος Πέτρος έγινε ένα από τα επιφανή μέλη της εκκλησιαστικής κυβέρνησης και στενός σύμμαχος του Πατριάρχη Τύχωνα. Το 1923 αναβαθμίστηκε στον βαθμό του Αρχιεπισκόπου και το 1924 έγινε Μητροπολίτης του Κρουτίτσι – ένας τίτλος κοντά στη Μόσχα.

Στις 25 Δεκεμβρίου 1924, ο Πατριάρχης Τύχων έκανε μια "διαθήκη" στην οποία όρισε τρεις πιθανούς διαδόχους για τον Πατριαρχικό Θρόνο μετά το θάνατό του. Αυτό το βήμα ήταν σαφώς απρόβλεπτο τόσο από τους εκκλησιαστικούς κανόνες όσο και από το Καταστατικό της Ρωσικής Εκκλησίας, αλλά επιβλήθηκε από τις περιστάσεις υπό τις οποίες μια σωστή Πατριαρχική εκλογή από ένα ανεξάρτητο εκκλησιαστικό συμβούλιο ήταν αδύνατη. Στη διαθήκη του, ο Τύχων ανέφερε τρεις υποψηφίους: τον Μητροπολίτη Κύριλλο (Σμίρνοφ) του Καζάν, τον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο (Προμπραζένσκι) του Γιαροσλάβλ και τον Μητροπολίτη Πέτρο (Πολιάνσκι) του Κρουτίτσι. Επειδή ο Πέτρος ήταν ο μόνος υποψήφιος που δεν ήταν φυλακισμένος ή σε εξορία εκείνη την εποχή, στις 12 Απριλίου 1925 (την ημέρα της κηδείας του Τύχωνα), επιβεβαιώθηκε ως πατριαρχικός τοποτηρητής.

Τοποτηρητής
Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του τοποτηρητή, ο Μητροπολίτης Πέτρος δέχθηκε έντονη πίεση από τη Σοβιετική κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες, που προσπαθούσαν να τον πείσουν να συμφιλιωθεί με το φιλοσοβιετικό σχίσμα των Ανακαινιστών, που αυτοαποκαλούνταν "Ζωντανή Εκκλησία", και να εκφράσει ανεπιφύλακτη πίστη στο Σοβιετικό κράτος. Ενώ ο Πέτρος συμφωνούσε με την ανάγκη οι Ορθόδοξοι Σοβιετικοί πολίτες να είναι πολιτικά πιστοί, θεωρούσε ότι οποιαδήποτε συμφιλίωση με τη Ζωντανή Εκκλησία ήταν δυνατή μόνο υπό την προϋπόθεση της μετάνοιας των σχισματικών. Στις 28 Ιουλίου 1925, ο Πέτρος εξέδωσε μια "Επιστολή" προς το ποίμνιό του όπου επιβεβαίωσε τη θέση της Εκκλησίας σχετικά με τους Ανακαινιστές. Σε απάντηση, οι Ανακαινιστές κατηγόρησαν τον Πέτρο για συνωμοσία με τους Ρώσους εμιγκρέδες στη Δύση, συμβάλλοντας έτσι στη σύλληψη του Πέτρου.

Προβλέποντας την επικείμενη φυλάκισή του, ο Πέτρος ακολούθησε το παράδειγμα του Τύχωνα επιλέγοντας τρεις υποψήφιους, ένας εκ των οποίων θα αναλάμβανε τις ευθύνες του πατριαρχικού τοποτηρητή σε περίπτωση σύλληψης του Πέτρου. Η σύλληψη ακολούθησε στις 10 Δεκεμβρίου 1925, και τα καθήκοντά του πέρασαν στον Μητροπολίτη Σέργιο (Στραγορόδσκυ), που έγινε Αναπληρωτής τοποτηρητής, με τον Πέτρο να παραμένει ονομαστικός επικεφαλής της Εκκλησίας. Ο Πέτρος πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του σε εξορία και φυλακές, εξασθενημένος από τις σκληρές συνθήκες και παρενοχλούμενος από τις Σοβιετικές αρχές.

Φυλάκιση και θάνατος
Τον Νοέμβριο του 1926, ο Πέτρος καταδικάστηκε σε τριετή εξορία στην περιοχή του Ουράλ, η οποία τον Μάιο του 1928 παρατάθηκε για δύο ακόμα χρόνια. Η εξορία του δεν σήμαινε καθόλου ότι δεν συμμετείχε στις εκκλησιαστικές υποθέσεις – έτσι, τον Δεκέμβριο του 1929, έστειλε επιστολή στον Μητροπολίτη Σέργιο, επιπλήττοντάς τον για την υπέρβαση των εξουσιών του ως "αναπληρωτή", και του υπενθύμισε ότι εκείνος, ο Πέτρος, εξακολουθεί να είναι τεχνικά επικεφαλής της Εκκλησίας.

Το 1930, ο Πέτρος συνελήφθη ξανά. Αφού απέρριψε τις προσφορές να παραιτηθεί από τη θέση του και να γίνει πράκτορας της GPU, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια καταναγκαστικής εργασίας. Κάποια στιγμή πριν από την καταδίκη, ο Πέτρος υπέστη μερική παράλυση λόγω των σκληρών συνθηκών στη φυλακή. Πέρασε τα χρόνια 1931 έως 1937 σε απομόνωση στη φυλακή του Βερχνεουράλσκ. Τον Ιούλιο του 1936, η κράτησή του παρατάθηκε για τρία ακόμα χρόνια, ενώ στον Μητροπολίτη Σέργιο δόθηκε ψευδής αναφορά για τον θάνατο του Πέτρου, και έτσι ανέλαβε πλήρως την ηγεσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στις 2 Οκτωβρίου 1937, η NKVD για την περιφέρεια του Τσελιαμπίνσκ καταδίκασε τον Μητροπολίτη Πέτρο σε θάνατο. Εκτελέστηκε με πυροβολισμό στις 4 μ.μ. στις 10 Οκτωβρίου 1937 και τάφηκε στην πόλη Μαγνιτογκόρσκ, περιοχή Τσελιαμπίνσκ.

Ο Μητροπολίτης Πέτρος του Κρουτίτσι αγιοποιήθηκε ως Ιερομάρτυρας με απόφαση της Ιεραρχικής Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 23 Φεβρουαρίου 1997. Η εορτή του γιορτάζεται στην επέτειο του θανάτου του, στην Ρωσία στις 10 Οκτωβρίου. ενώ στην Ελλάδα στις 27 Σεπτεμβρίου (παλιό και νέο ημερολόγιο)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος