Καμπάντι (Kabaddi), άθλημα για σφαλιάρες
Το Καμπάντι είναι άθλημα επαφής που παίζεται μεταξύ δύο ατόμων ή δύο ομάδων από επτά παίκτες η κάθε μία και προέρχεται από την αρχαία Ινδία. Σκοπός του παιχνιδιού είναι για έναν παίκτη της επιθετικής ομάδας, που αναφέρεται ως "επιδρομέας", να τρέξει στην περιοχή της αντίπαλης ομάδας, να αγγίξει όσους περισσότερους παίκτες μπορεί και να επιστρέψει στη δική του περιοχή, χωρίς να τον ρίξουν οι αμυντικοί, όλα αυτά μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Βαθμοί κερδίζονται για κάθε παίκτη που αγγίζει ο επιδρομέας, ενώ η αντίπαλη ομάδα κερδίζει έναν βαθμό αν καταφέρει να σταματήσει τον επιδρομέα. Οι παίκτες αποχωρούν από το παιχνίδι αν αγγιχτούν ή ριχτούν, αλλά επιστρέφουν όταν η ομάδα τους σκοράρει από ένα αγγίγμα ή ρίψη.
Είναι δημοφιλές στην Ινδική υποήπειρο και σε άλλες γειτονικές ασιατικές χώρες. Παρά τις αναφορές του καμπάντι στην ιστορία της Ινδίας, το παιχνίδι έγινε γνωστό ως ανταγωνιστικό άθλημα τον 20ό αιώνα. Είναι το εθνικό άθλημα του Μπαγκλαντές. Επίσης, είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές και παρακολουθούμενο άθλημα στην Ινδία μετά το κρίκετ. Είναι το κρατικό άθλημα των Ινδικών πολιτειών Αντρα Πραντές, Μπιχάρ, Τσατισγκάρ, Χαριάνα, Καρνατάκα, Κεράλα, Μαχαράστρα, Οντίσα, Παντζάμπ, Ταμίλ Ναντού, Τελανγκάνα και Ούταρ Πραντές.
Υπάρχουν δύο κύριες παραλλαγές του αθλήματος: το "Παντζάμπι Καμπάντι", γνωστό και ως "κυκλικού στυλ", που περιλαμβάνει τις παραδοσιακές μορφές του αθλήματος που παίζονται σε κυκλικά γήπεδα υπαίθρια, και το "στάνταρ στυλ", που παίζεται σε ορθογώνια γήπεδα κλειστού χώρου, και είναι το πιο διαδεδομένο σε επαγγελματικές λίγκες και διεθνείς διοργανώσεις όπως οι Ασιατικοί Αγώνες.
Το παιχνίδι είναι γνωστό με πολλές ονομασίες σε διάφορες περιοχές της Ινδικής υποηπείρου, όπως: καμπάντι ή τσεδουγκούντου στην Αντρα Πραντές και Τελανγκάνα; καμπάντι στη Μαχαράστρα, Καρνατάκα και Κεράλα; καμπάντι, κομοντί ή χα-ντου-ντου στη Δυτική Βεγγάλη και το Μπαγκλαντές; βαϊμπάλα στη Μαλδίβες, καούντι ή καμπάντι στην περιοχή του Παντζάμπ; χου-του-του στη Δυτική Ινδία, χα-ντο-ντο στην Ανατολική Ινδία; τσαδάκουδου στη Νότια Ινδία; καπαρντί στο Νεπάλ; καμπάντι ή σαδουγκούντου στο Ταμίλ Ναντού; και τσακγκούντου στη Σρι Λάνκα.
Ιστορία
Ετυμολογία
Ο επιδρομέας πρέπει να εκτελεί κάθε επιδρομή με μια μόνο αναπνοή. Για να αποδείξει ότι δεν εισπνέει, πρέπει να επαναλαμβάνει τη λέξη "καμπάντι" σε μια διαδικασία που ονομάζεται καντ. Ο όρος καμπάντι προέρχεται από μια ταμιλική λέξη που συνδυάζει το "Καί" και "Πιντί", που σημαίνει "χέρι-αρπάζω".
Αρχαία Εποχή
Ο Ρονόγιο Σεν υποθέτει στο βιβλίο του "Nation At Play" ότι το καμπάντι προήλθε κατά την Βεδική Περίοδο (μεταξύ 1500 π.Χ. και 500 π.Χ.). Υπάρχουν αναφορές ότι ο Γκαουτάμα Βούδας και ο Κρίσνα έπαιξαν μια αρχαία μορφή του αθλήματος.
Σύμφωνα με την προέλευση του αθλήματος, το Καμπάντι είναι ένα άθλημα που αναπτύχθηκε γύρω από το Τζαλλικάττου. Ήταν κοινό μεταξύ των φυλών Αγιάρ που ζούσαν στην περιοχή Μουλάι της αρχαίας Ταμίλ Ναντού. Ένας παίκτης που πηγαίνει στην αντίπαλη ομάδα αντιμετωπίζεται σαν ταύρος. Είναι σαν να δαμάζει έναν ταύρο χωρίς να τον αγγίξει, όπως αναφέρεται στη Σανγκαμική Λογοτεχνία ότι το παιχνίδι που ονομάζεται Σαντουγκούντου παιζόταν από πολύ παλιά.
Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το καμπάντι παιζόταν στο Ιράν πριν 2.000 χρόνια.
Σύγχρονη Εποχή
Η γυναικεία ομάδα του Ιράν κέρδισε τον τελικό του καμπάντι στους Ασιατικούς Αγώνες του 2018, δείχνοντας την άνοδο του αθλήματος εκτός της Νότιας Ασίας.
Το σύγχρονο καμπάντι είναι μια σύνθεση του παιχνιδιού που παιζόταν σε διάφορες μορφές με διαφορετικά ονόματα στην Ινδική υποήπειρο. Η Ινδία έχει αναγνωριστεί ως η πρώτη χώρα που βοήθησε στη διάδοση του καμπάντι ως ανταγωνιστικό άθλημα, με τους πρώτους οργανωμένους διαγωνισμούς να πραγματοποιούνται τη δεκαετία του 1920, την εισαγωγή του στο πρόγραμμα των Ινδικών Ολυμπιακών Αγώνων το 1938, την ίδρυση της Ομοσπονδίας Καμπάντι της Ινδίας το 1950, και την παρουσίαση του ως επίδειξη άθλημα στους πρώτους Ασιατικούς Αγώνες του 1951 στη Νέα Δελχί. Αυτές οι εξελίξεις βοήθησαν στη διαμόρφωση του αθλήματος, το οποίο παραδοσιακά παιζόταν σε λασπωμένα γήπεδα σε χωριά,, για διεθνή ανταγωνισμό.
Ο πρώτος κανονιστικός πλαίσιο του αθλήματος προετοιμάστηκε στη Μαχαράστρα τη δεκαετία του 1920, με τα αγγλικά αθλήματα να χρησιμεύουν ως πρότυπα για αυτή τη διαμόρφωση. Ένα από τα πρώτα σύγχρονα τουρνουά του αθλήματος, το All India Kabaddi Tournament το 1923, παίχτηκε σύμφωνα με αυτούς τους τροποποιημένους κανόνες. Μετά την παρουσίαση του ξανά στους Ασιατικούς Αγώνες του 1982 στο Δελχί, το καμπάντι προστέθηκε στο πρόγραμμα των Ασιατικών Αγώνων το 1990.
Η εμφάνιση της Pro Kabaddi League (PKL) το 2014 επαναστατήθηκε το στάνταρ στυλ του αθλήματος, με διάφορες αλλαγές στους κανόνες να γίνονται. Για παράδειγμα, ενώ προηγουμένως οι επιδρομές δεν είχαν χρονικό όριο, οι κανόνες της PKL εισήγαγαν την έννοια του κανονικού χρονικού ορίου των 30 δευτερολέπτων για κάθε επιδρομή.
Παραλλαγές
Στάνταρ Στυλ
Σε αυτή τη διεθνή ομαδική έκδοση του καμπάντι, δύο ομάδες από επτά μέλη η κάθε μία καταλαμβάνουν αντίθετες πλευρές ενός γηπέδου 10 επί 13 μέτρων (33 ft × 43 ft) για τους άνδρες και 8 επί 12 μέτρων (26 ft × 39 ft) για τις γυναίκες. Κάθε ομάδα έχει πέντε επιπλέον παίκτες διαθέσιμους για αντικατάσταση. Το παιχνίδι παίζεται σε δύο ημίχρονα των 20 λεπτών το καθένα με διάλειμμα 5 λεπτών. Η επιθετική ομάδα ξεκινά την επίθεση, με έναν παίκτη (επιδρομέας) να επιχειρεί να περάσει στην αντίπαλη πλευρά του γηπέδου και να αγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερους αντιπάλους πριν επιστρέψει στην πλευρά του. Το σημαντικό στοιχείο της επίθεσης είναι η διατήρηση της αναπνοής, με τον επιδρομέα να επαναλαμβάνει συνεχώς την λέξη "καμπάντι" (ή "καμπάντι-καμπάντι") κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Οι αμυντικοί της αντίπαλης ομάδας προσπαθούν να "σταματήσουν" τον επιδρομέα χωρίς να τον αγγίξουν, αλλά με την φυσική επαφή (π.χ., με κράτημα) για να τον καταστήσουν ακινητοποιημένο. Ο επιδρομέας επισημαίνεται και ταυτόχρονα οι αμυντικοί επιδιώκουν να τον ρίξουν ή να του κόψουν τη διαδρομή. Αν η ομάδα επιτυχώς αποκρούσει τον επιδρομέα και δεν του επιτρέψει να επιστρέψει, η ομάδα κερδίζει έναν βαθμό, αλλά αν ο επιδρομέας επιστρέψει στη δική του πλευρά, η επιθετική ομάδα κερδίζει τον αριθμό των αντιπάλων που αγγίχτηκαν και η αμυντική ομάδα χάνει τους αντίστοιχους αριθμούς. Οι επιθέσεις και οι αμυντικές κινήσεις εναλλάσσονται μέχρι το τέλος των ημιχρόνων.
Παντζάμπι Καμπάντι
Το παντζάμπι καμπάντι, γνωστό και ως καμπάντι κυκλικού στυλ ή "ντούπα" (της Πακιστανικής Ινδίας), είναι μια παραδοσιακή μορφή του καμπάντι που παίζεται σε ένα κυκλικό γήπεδο. Σε αυτή την παραλλαγή, η επιθετική ομάδα εισβάλλει στη κυκλική περιοχή της αντίπαλης ομάδας και προσπαθεί να αγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες. Η κυκλική περιοχή του παιχνιδιού είναι συνήθως μεγαλύτερη σε σύγκριση με το στάνταρ στυλ και το παιχνίδι συνήθως παίζεται χωρίς περιορισμό χρόνου για τις επιθέσεις.
Σύγχρονες Διοργανώσεις
Το καμπάντι είναι γνωστό στις περιοχές της Ινδίας και σε άλλες χώρες της Νότιας Ασίας, με διάφορες διοργανώσεις και πρωταθλήματα να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η Pro Kabaddi League (PKL) αποτελεί μια σημαντική διοργάνωση που ενισχύει την προβολή του καμπάντι, ενώ άλλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Κύπελλο Καμπάντι και οι Διεθνείς Πρωταθλητές, ενισχύουν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή στο άθλημα σε παγκόσμιο επίπεδο.