Όσιος Θεόφιλος ο Ομολογητής, 2 Οκτωβρίου

 «Ἐναντίον μου σὴ τελευτὴ τιμία»,
Λέγει Θεὸς σοὶ τῷ φίλῳ Θεοφίλῳ.

Ο Όσιος Θεόφιλος έζησε στα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο Λέων ο Ίσαυρος, ο εικονομάχος. Ο όσιος, περιερχόμενος την Κωνσταντινούπολη, θέρμαινε την καρτεροψυχία των ορθοδόξων, και ήλεγχε την πλάνη των διωκτών των εικόνων. Η αρετή και η δύναμη του λόγου του, ανέδειξαν τον Θεόφιλο ένα από τους ισχυρότερους προμάχους της ευσέβειας. Κατόπιν τον φυλάκισαν και στη συνέχεια τον εξόρισαν. Έτσι, εκεί στην εξορία τελείωσε τη ζωή του, χωρίς να δεχτεί την πρόσκαιρη ελευθερία αντί προδοσίας της αλήθειας και απωλείας της αιωνίου ζωής.
Ο Άγιος Θεόφιλος ο Ομολογητής από τη Βουλγαρία καταγόταν από την περιοχή γύρω από τη Τιβεριάδα. Όταν ήταν δεκατριών ετών, ο άγιος έφυγε κρυφά από το σπίτι του και πήγε στο μοναστήρι στο Όρος Σελέντεια. Εκεί ωρίμασε πνευματικά υπό την καθοδήγηση του Γέροντα, Αγίου Στεφάνου. Μετά από τρία χρόνια, ο Άγιος Θεόφιλος έγινε μοναχός. Όταν οι γονείς του έμαθαν πού βρισκόταν ο γιος τους, πήγαν στο μοναστήρι και ζήτησαν από τον ηγούμενο να στείλει τον Θεόφιλο και μερικούς αδελφούς να ιδρύσουν ένα νέο μοναστήρι πιο κοντά στο σπίτι τους. Ο ηγούμενος ζήτησε από όλους τους μοναχούς να νηστέψουν και να προσευχηθούν για να λάβουν ένα σημάδι. Την τρίτη μέρα ακούστηκε μια φωνή στην εκκλησία που έδωσε την ευλογία στον Θεόφιλο να ξεκινήσει ένα νέο μοναστήρι, καθώς θα γινόταν γνωστός για τα πολλά πνευματικά του κατορθώματα.

Κατά την περίοδο της εικονομαχίας, που κορυφώθηκε κατά τη βασιλεία του ασεβή αυτοκράτορα Λέοντα του Ισαύρου (717-741), ο Άγιος Θεόφιλος επαναστάτησε ανοιχτά ενάντια στην πλάνη της εικονομαχίας. Σύμφωνα με τις εντολές του αυτοκράτορα, ο άγιος υπέστη ξυλοδαρμούς και οδηγήθηκε δεμένος σαν εγκληματίας μέσα στην πόλη. Ο αυτοκράτορας στη συνέχεια τον παρέδωσε στον αξιωματούχο Υπάτιο, ο οποίος προσπαθούσε επανειλημμένα να πείσει τον ομολογητή να απαρνηθεί τις άγιες εικόνες. Ο Θεόφιλος παρέμεινε ακλόνητος και τελικά κατάφερε να μεταστρέψει τον Υπάτιο.

Ως απόδειξη της εγκυρότητας των εικόνων, ο Θεόφιλος επικαλέστηκε τον χάλκινο όφι που ύψωσε ο Μωυσής (Αρ. 21:9), τη μαρτυρία των Χερουβείμ πάνω στην Κιβωτό της Διαθήκης και τέλος, το πώς ο Σωτήρας ο Ίδιος είχε δώσει στον Άβγαρο, τον Πρίγκιπα της Έδεσσας, την Άχειροποίητη Εικόνα Του (16 Αυγούστου). Πεισμένος από αυτά τα στοιχεία, ο Υπάτιος πήρε την άδεια του αυτοκράτορα να απελευθερώσει τον άγιο. Ο ομολογητής επέστρεψε στο μοναστήρι του. Έζησε μόνο λίγο ακόμα και το έτος 716 ο Άγιος Θεόφιλος κοιμήθηκε ειρηνικά εν Κυρίω.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος