ΡΕΤΡΟ : Τα γεωργικά εργαλεία των "παλιών χρόνων"


Ο προηγούμενος αιώνας, ο 20ός, αποτέλεσε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και προόδου για την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα. Η μετάβαση από τις παραδοσιακές μεθόδους γεωργίας και κτηνοτροφίας σε πιο σύγχρονες πρακτικές και τεχνολογίες, αν και σταδιακή, άφησε το αποτύπωμά της στην καθημερινότητα των αγροτών. Πριν από την πλήρη εκμηχάνιση της γεωργίας, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν ήταν κυρίως χειροποίητα και βασίζονταν στην εμπειρία και τις παραδόσεις των προγόνων.

Παρακάτω είναι μια λίστα με εργαλεία περασμένων ετών, τα έχουμε βάλει σε κάποιες κατηγορίες βάση της χρήσης τους, Κάποια από αυτά έχουν πολλαπλές χρήσεις οπότε είναι σε πολλαπλές κατηγορίες.

Κάποια δε, απο αυτά δεν είναι ακριβώς εργαλεία αλλά νοούνται ως τέτοια. Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε οτι η λίστα δεν είναι προϊόν κάποιας μεγάλης μελέτης, η λίστα είναι για να πάρετε μια βασικά ίδεα.

Στο μέλλον θα σας παρουσιάσουμε τα εργαλεία για κάθε επάγγελμα βάση μιας πιο εμπεριστατωμένης μελέτης 


Εργαλεία Οργώματος και Επεξεργασίας Εδάφους
Αλέτρι (Άροτρο) – Το βασικό εργαλείο για το όργωμα της γης, κατασκευασμένο από ξύλο και σίδερο. Τραβιόταν από ζώα (βόδια, άλογα) και χρησιμοποιούνταν για τη διάνοιξη αυλακιών στο έδαφος.
Τσαπί – Χειροκίνητο εργαλείο με μακρύ ξύλινο χερούλι και σιδερένια λεπίδα, χρησιμοποιούμενο για σκάψιμο και την προετοιμασία του εδάφους πριν τη σπορά.
Καρασκάκι – Εργαλείο σκαψίματος με σιδερένια αιχμή, κατάλληλο για τη διάνοιξη του εδάφους, το σκάλισμα και τον αερισμό των καλλιεργειών.
Σβάρνα – Κατασκευή από ξύλο ή σίδερο που χρησιμοποιείτο για την ισοπέδωση και το θρυμματισμό του εδάφους μετά το όργωμα. Την έσερναν συνήθως ζώα.
Δισκοσβάρνα – Έκδοση της σβάρνας με δίσκους, που βοηθούσε στο θρυμματισμό του εδάφους και στην προετοιμασία του για σπορά.
Φτυάρι – Μεταλλικό εργαλείο με μακρύ ξύλινο χερούλι, χρησιμοποιούμενο για το σκάψιμο και τη μεταφορά χώματος.
Γκασμάς – Βαρύ εργαλείο με μακρύ χερούλι και δύο λεπίδες (μία αιχμηρή και μία πλατιά), χρησιμοποιούμενο για το βαθύ σκάψιμο ή το σπάσιμο σκληρού εδάφους.
Κασμάς – Παρόμοιο με τον γκασμά, αλλά ελαφρύτερο, χρησιμοποιείτο για μικρότερες εκτάσεις ή για το σκάλισμα γύρω από τα φυτά.
Ξινάρι – Μικρό εργαλείο με αιχμηρή, κυρτή λεπίδα, χρησιμοποιούμενο για το σκάλισμα και την επεξεργασία των καλλιεργειών.
Τσαγκλί – Εργαλείο που χρησιμοποιείτο για το φτυάρισμα του εδάφους ή για τον καθαρισμό αυλακιών και υδραυλακών.

Εργαλεία Σποράς
Δισάκι Σποράς – Υφασμάτινη ή δερμάτινη σακούλα που φοριόταν στον ώμο, από την οποία ο αγρότης έπαιρνε σπόρους και τους έσπερνε με το χέρι. Ήταν το πιο συνηθισμένο μέσο για τη διασπορά σπόρων.
Σπαρτικό Καλάμι (Ραβδί Σποράς) – Καλάμι ή ξύλινο εργαλείο με αιχμή, που χρησιμοποιούνταν για να ανοίγουν μικρές τρύπες στο έδαφος όπου τοποθετούνταν οι σπόροι, συνήθως σε σειρές.
Ξύλινος Δίσκος Σποράς – Είδος ξύλινου εργαλείου που χρησιμοποιούνταν για να διασκορπίζονται οι σπόροι ομοιόμορφα σε μικρότερες εκτάσεις γης.
Χειροκίνητο Σπαρτικό – Ένα απλό εργαλείο που βοηθούσε στο να διασκορπίζονται οι σπόροι πιο ομοιόμορφα στο χωράφι, κάνοντας τη διαδικασία λιγότερο κουραστική και πιο αποδοτική.
Σταφυλάρι – Εργαλείο για τη σπορά σε σειρές. Ο αγρότης το τραβούσε πάνω από το έδαφος και αυτό δημιουργούσε αυλακιές, όπου οι σπόροι ρίχνονταν ακριβώς στις γραμμές.
Καλάθι Σποράς (Κοφίνι) – Χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά σπόρων στα χωράφια. Στη συνέχεια οι σπόροι διασκορπίζονταν είτε με το χέρι είτε με κάποια απλά εργαλεία.
Φτυάρι Σποράς – Χρησιμοποιούνταν για να σκεπάζει τους σπόρους μετά τη σπορά, καθώς ανακάτευε το χώμα και το κάλυπτε πάνω από τις αυλακιές ή τις τρύπες που είχαν δημιουργηθεί.
Ξύλινη Ράβδος για Τρύπημα – Χρησιμοποιούνταν για να ανοίγουν τρύπες στο έδαφος, όπου τοποθετούνταν μεμονωμένοι σπόροι, κυρίως για μεγαλύτερους σπόρους όπως φασόλια ή αραβόσιτο.
Ξύλινος Τροχός Σποράς – Απλό σπαρτικό εργαλείο με μικρούς δίσκους που δημιουργούσαν αυλακιές, επιτρέποντας την πιο ακριβή σπορά, κυρίως σε μεγάλες καλλιέργειες.
Σποροπατήτης – Εργαλείο που βοηθούσε στο να πατηθεί ελαφρά το έδαφος μετά τη σπορά, ώστε οι σπόροι να έρθουν σε καλύτερη επαφή με το χώμα και να αυξηθεί η πιθανότητα βλάστησης.
Τρίχινο Σακί – Σακί κατασκευασμένο από τρίχες ζώων ή λινάρι, που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά και αποθήκευση σπόρων πριν τη σπορά. Ο αγρότης το κρατούσε για να διασπείρει τους σπόρους ομοιόμορφα στο χωράφι.
Ξύλινος Δείκτης (Πατητήρι Σπόρων) – Ένα μακρύ ξύλο με αιχμηρό άκρο που χρησιμοποιούνταν για να δημιουργεί τρύπες στο έδαφος για τη σπορά συγκεκριμένων φυτών, όπως ο αραβόσιτος ή τα φασόλια.
Ξύλινο Καμάκι Σποράς – Ένα εργαλείο παρόμοιο με το σκαλιστήρι, το οποίο δημιουργούσε λεπτά αυλάκια στο χώμα, κατάλληλα για μικρούς σπόρους, όπως το σιτάρι και το κριθάρι.
Ποδόσπαρτο – Χειροποίητο εργαλείο που χρησιμοποιείτο για να πατά το χώμα και να καλύπτει τους σπόρους μετά τη σπορά, διασφαλίζοντας ότι οι σπόροι παρέμεναν στη θέση τους.
Χειροκίνητη Σπαρτική Μηχανή – Μικρό μηχανικό εργαλείο με τροχούς, το οποίο βοήθησε στην πιο ομοιόμορφη κατανομή των σπόρων στις σειρές. Παρόλο που οι μηχανές ήταν ακόμα σπάνιες, ορισμένες πρωτόγονες μορφές αυτού του τύπου άρχισαν να εμφανίζονται προς το τέλος του 19ου αιώνα.
Σιδερένιο Κλαδί Σποράς – Χρησιμοποιούνταν για τη διάνοιξη μεγαλύτερων αυλακιών και τρυπών στο έδαφος, όπου τοποθετούνταν οι σπόροι σε συγκεκριμένες αποστάσεις, κυρίως για κηπευτικά.
Ραβδί Ευθυγράμμισης – Ξύλινη ράβδος που τοποθετούνταν στο έδαφος για να διασφαλίσει την ίσια τοποθέτηση των σειρών σποράς, διευκολύνοντας την ομοιόμορφη κατανομή των σπόρων.
Αυλακωτήρας (Φουρνάκι) – Εργαλείο με αιχμηρό άκρο για τη δημιουργία αυλακιών σε επικλινή ή βραχώδη εδάφη, χρησιμοποιούμενο για τη φύτευση μικρών καλλιεργειών ή σε περιοχές με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες.
Σιδερένιος Σπόρος (Σποριάς) – Χρησιμοποιούνταν για να πιέζει τους σπόρους μέσα στο έδαφος με σταθερότητα, εξασφαλίζοντας τη σωστή τοποθέτηση και βάθος για καλύτερη βλάστηση.
Ξύλινο Ράπισμα Σπόρων – Ένα εργαλείο που ο αγρότης χρησιμοποιούσε για να χτυπά ελαφρά το χώμα μετά τη σπορά, με σκοπό να καλύψει τους σπόρους και να εξασφαλίσει καλύτερη πρόσφυση του σπόρου στο έδαφος.

Εργαλεία Θερισμού
Δρεπάνι – Το πιο βασικό και διαδεδομένο εργαλείο θερισμού. Είχε κυρτή λεπίδα και χρησιμοποιούνταν για να κόβει σιτηρά, χόρτα και άλλα φυτά.
Φαραντί – Εργαλείο παρόμοιο με το δρεπάνι, αλλά με μεγαλύτερη λεπίδα. Χρησιμοποιείτο για πιο βαριές δουλειές θερισμού.
Σακί – Μεγάλο υφασμάτινο ή δερμάτινο σακί που χρησιμοποιούνταν για τη συλλογή του θερισμένου σιταριού και άλλων καλλιεργειών.
Δρεπανοειδές εργαλείο – Μια παραλλαγή του δρεπανιού με πιο μακριά λεπίδα, χρησιμοποιούμενη για μεγαλύτερες καλλιέργειες.
Δρεπάνισσα – Εργαλείο που χρησιμοποιούνταν για την κοπή σιτηρών, με επιμήκη και επίπεδη λεπίδα, κατάλληλο για οριζόντια κοπή.
Σαΐτα – Μικρότερο εργαλείο με λεπίδα, χρησιμοποιούμενο για τη θεριστική εργασία σε δύσκολα σημεία, όπως γωνίες ή μικρές εκτάσεις.
Θεριστής (Αλωνιστής) – Εργαλείο που χρησιμοποιείτο για το θερισμό σε μεγάλες εκτάσεις, τραβιόταν από ζώα ή ανθρώπους και περιλάμβανε μια σειρά από δρεπάνια.
Χειροκίνητος Θεριστής – Εργαλείο με κατευθυνόμενες λεπίδες που επιτρέπουν τη συλλογή των σιτηρών με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Σαμάρι (Θεριστικό) ή Σαμάρι Θερμίτη – Μηχανικό εργαλείο για τη συλλογή θερισμένων σιτηρών σε κάποιες περιοχές, τραβιόταν από ζώα.
Γαλερί – Μεταλλικό εργαλείο που χρησιμοποιούνταν για να απομακρύνει τα σκουπίδια και τα ζιζάνια από τα θερισμένα χωράφια.
Σπορείο – Χρησιμοποιούνταν για τη συλλογή και τη μεταφορά του θερισμένου σιταριού ή άλλων καλλιεργειών.
Φαράσι – Χρησιμοποιείτο για τη συλλογή των κομμένων σιτηρών και την τοποθέτησή τους σε σακιά ή σπορεία.
Κάλαμος – Ξύλινο ή σιδερένιο εργαλείο που βοηθούσε στη μεταφορά και τη συγκέντρωση των θερισμένων καλλιεργειών.
Αλωνιστής – Μηχανικό εργαλείο που χρησιμοποιούνταν για να αλωνίζει τους σπόρους από τα θερισμένα σιτηρά.
Κλαδευτήρι – Χρησιμοποιείτο για τη συλλογή και τη διάσπαση των θερισμένων φυτών, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία για αλώνισμα.
Θεριστικό Δρεπάνι – Μια ειδική παραλλαγή του δρεπανιού με πιο μακριά και ευθύγραμμη λεπίδα, σχεδιασμένο για γρήγορο και αποτελεσματικό θερισμό σιτηρών σε μεγάλες εκτάσεις.
Κράτημα – Ένα εργαλείο που χρησιμοποιούνταν για να κρατάει τα θερισμένα σιτηρά συγκεντρωμένα σε δέσμες, διευκολύνοντας τη συλλογή και μεταφορά τους.
Παλάκι – Χρησιμοποιείτο για να συγκεντρώνει τα κομμένα σιτηρά σε δέσμες ή στήλες, έτοιμα για τη μεταφορά ή το αλώνισμα.
Μαχαίρι Θερισμού – Ειδικό μαχαίρι με μακριά λεπίδα, ιδανικό για το κόψιμο πιο λεπτών και ευαίσθητων φυτών ή χόρτων.
Κλαδευτικό Ψαλίδι – Χρησιμοποιείτο για την κοπή ή τη συλλογή χόρτων και μικρών καλλιεργειών, κυρίως από κηπευτικά.
Αρμαθιά – Εργαλείο για τη συγκέντρωση και την αποθήκευση θερισμένων σιτηρών σε δέσμες, με την προσθήκη σφραγίδων ή κορδονιών.
Ανεμιστήρας – Χρησιμοποιείτο για να καθαρίζει τα σιτηρά από τη σκόνη και τα υπολείμματα, ιδανικό για την προετοιμασία πριν το αλώνισμα.
Λαβίδα – Χρησιμοποιούνταν για την επιλογή και συλλογή θερισμένων σπόρων, διασφαλίζοντας την ποιότητα του προϊόντος.
Βαρέλι Συλλογής – Ξύλινο ή μεταλλικό βαρέλι για τη μεταφορά και αποθήκευση των θερισμένων σιτηρών.
Σαβάνι (Μάλλινη Σακούλα) – Σακούλα για την αποθήκευση θερισμένων σιτηρών, κατάλληλη για τη μεταφορά από το χωράφι στο σπίτι ή την αποθήκη.
Γαϊδουρόσκαφα – Εργαλείο που χρησιμοποιούνταν για την αποκοπή μεγάλων χόρτων ή ζιζανίων κατά τη διάρκεια του θερισμού.
Ραβδί Θερισμού – Ξύλινο εργαλείο με αιχμηρό άκρο που χρησιμοποιούνταν για το σπάσιμο στελεχών ή κλαδιών φυτών κατά τη διάρκεια της συλλογής.
Στοίβας (Στοίβα) – Δοχείο για τη συγκέντρωση θερισμένων καλλιεργειών σε μεγαλύτερες δέσμες ή σωρούς, ώστε να διευκολύνεται η αποθήκευση.
Σφαγίδα – Εργαλείο για την τοποθέτηση ή διαχωρισμό δέσμων θερισμένων σιτηρών, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητά τους.
Χειροκίνητος Αλωνιστής – Εργαλείο που χρησιμοποιούνταν για να αλωνίζει τους σπόρους από τα θερισμένα σιτηρά, ιδανικό για μικρές εκτάσεις.

Εργαλεία Αλωνισμού και Διαχωρισμού
Αλωνιστής – Μεγάλο μηχανικό εργαλείο ή ξύλινη πλατφόρμα που χρησιμοποιούνταν για το αλώνισμα των σιτηρών, τραβιόταν από ζώα.
Αλωνιστική Πλάκα – Ξύλινη πλάκα με λεπίδες που χρησιμοποιούνταν για το χτύπημα των θερισμένων καλλιεργειών, βοηθώντας στην αποκόλληση των σπόρων από τα στελέχη.
Φορητός Αλωνιστής – Μικρότερη, χειροκίνητη εκδοχή του αλωνιστή, ιδανική για μικρές καλλιέργειες ή οικιακή χρήση.
Κάλαμος – Ξύλινο εργαλείο με κυρτή ή επίπεδη επιφάνεια που χρησιμοποιείτο για να χτυπάει τα σιτηρά και να απελευθερώνει τους σπόρους.
Δισκοκόπτης (Δισκοδρέπανο) – Εργαλείο με κυλινδρικούς δίσκους που χρησιμοποιούνταν για τη διάσπαση των σπόρων κατά τη διάρκεια του αλωνισμού.
Σαϊτα – Εργαλείο με λεπτές λεπίδες που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των σπόρων από τα υπολείμματα των φυτών.
Αλωνιστική Σακούλα – Υφασμάτινη ή δερμάτινη σακούλα για τη συλλογή των σπόρων μετά τον αλωνισμό.
Ραβδοκόπτης – Εργαλείο που χρησιμοποιούνταν για να κόβει τα στέλεχος των σιτηρών και να αποδεσμεύει τους σπόρους.
Φαράσι – Χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά και τη συλλογή των αλωνισμένων σπόρων.
Θεριστικός Αλωνιστής – Εργαλείο που συνδυάζει τη διαδικασία θερισμού και αλωνισμού σε μία μόνο κίνηση.
Αλωνιστική Τραπεζαρία – Ξύλινη ή μεταλλική επιφάνεια όπου γινόταν ο αλωνισμός των σιτηρών, ιδανική για μεγάλες ποσότητες.
Γαϊδουρόσκαφα – Εργαλείο που χρησιμοποιούνταν για την αποκοπή και απομάκρυνση των χόρτων ή άλλων υπολειμμάτων κατά τον αλωνισμό.
Χειροκίνητο Αλωνιστικό Μηχάνημα – Απλό μηχανικό εργαλείο που βοηθούσε στο αλώνισμα των σπόρων με χειροκίνητη κίνηση.
Αναδευτήρας – Εργαλείο που χρησιμοποιούνταν για την ανακίνηση των σπόρων και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων κατά τη διαδικασία του διαχωρισμού.
Κεφαλή Αλωνισμού – Ειδική προσθήκη σε μεγαλύτερους αλωνιστές για την αποτελεσματική συλλογή και διαχωρισμό σπόρων.
Πελέκης – Χρησιμοποιείτο για το χτύπημα των σιτηρών ώστε να αποδεσμευτούν οι σπόροι, με στρογγυλή ή επίπεδη κεφαλή.
Μαχαίρι Αλωνισμού – Ειδικό μαχαίρι με λεπίδα για την κοπή των σιτηρών κατά την αλωνιστική διαδικασία.
Φυτώριο – Χρησιμοποιείτο για την καλλιέργεια και την αποθήκευση των σπόρων μετά τον αλωνισμό.
Κάθισμα Αλωνισμού – Εργαλείο για να τοποθετούνται οι σπόροι κατά την αλωνιστική διαδικασία, διευκολύνοντας την εργασία.
Ανεμιστήρας Διαχωρισμού – Χρησιμοποιείτο για την απομάκρυνση σκόνης και άλλων υπολειμμάτων από τους αλωνισμένους σπόρους.

Εργαλεία Συγκομιδής και Μεταφοράς
Δρεπάνι – Το κύριο εργαλείο συγκομιδής για την κοπή σιτηρών και χόρτων.
Φαραντί – Μεγαλύτερη παραλλαγή του δρεπανιού, ιδανική για βαριές δουλειές συγκομιδής.
Σακί – Υφασμάτινη ή δερμάτινη σακούλα για τη συλλογή και μεταφορά θερισμένων σιτηρών.
Δρεπάνισσα – Εργαλείο για την κοπή σιτηρών με μακριά και επίπεδη λεπίδα.
Σαΐτα – Χρησιμοποιείτο για τον καθαρισμό και τη συλλογή σπόρων κατά τη συγκομιδή.
Κλάδευτρο – Χρησιμοποιείτο για την κοπή και συλλογή χόρτων ή άλλων καλλιεργειών.
Μαχαίρι Συγκομιδής – Ειδικό μαχαίρι για την κοπή φυτών κατά τη διαδικασία συγκομιδής.
Φαράσι – Για τη μεταφορά θερισμένων σιτηρών ή άλλων καλλιεργειών.
Πελέκης – Εργαλείο που χρησιμοποιείτο για την κοπή και συλλογή σιτηρών, με κυρτή ή επίπεδη κεφαλή.
Κάλαμος – Εργαλείο για τη συλλογή και μεταφορά θερισμένων καλλιεργειών.
Άμαξα – Μεταφορικό μέσο για τη μεταφορά σιτηρών από το χωράφι στο σπίτι ή την αποθήκη.
Γαϊδουρόμαξα – Μικρότερα ζώα φορτωμένα με σιτηρά, χρησιμοποιούμενα για τη μεταφορά σε κοντινές αποστάσεις.
Φορτηγό Σακί – Ξύλινη ή μεταλλική κατασκευή για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων σιτηρών.
Βαρέλι – Ξύλινο ή μεταλλικό βαρέλι για τη συγκέντρωση και αποθήκευση σπόρων.
Δίτροχη Αμαξάκι – Χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά σιτηρών και άλλων προϊόντων σε κοντινές αποστάσεις.
Δέσμη – Σωρός θερισμένων σιτηρών που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά τους.
Καρότσι – Ξύλινο καρότσι που τραβιόταν από ζώα, ιδανικό για τη μεταφορά σιτηρών και άλλων προϊόντων.
Σαβάνι – Υφασμάτινη σακούλα για τη μεταφορά μικρών ποσοτήτων σιτηρών.
Ποδόσκαφο – Ξύλινο ή μεταλλικό εργαλείο για τη συγκέντρωση και μεταφορά θερισμένων καλλιεργειών.
Ραβδί Συγκομιδής – Χρησιμοποιείτο για να συγκεντρώνει τις δέσμες σιτηρών πριν τη μεταφορά.

Εργαλεία Κλαδέματος και Φροντίδας Φυτών
Κλαδευτήρι (Ψαλίδι Κλαδέματος) – Το πιο βασικό εργαλείο για το κλάδεμα δέντρων και θάμνων, με κυρτές ή επίπεδες λεπίδες.
Σαΐτα – Μικρό, αιχμηρό εργαλείο για το κλάδεμα και την αφαίρεση των ανεπιθύμητων κλαδιών ή φυλλωσιάς.
Αρδευτικό Μάστερ – Εργαλείο για την εκτίμηση της υγρασίας του εδάφους και την καλή φροντίδα των φυτών.
Κλαδευτικό Ψαλίδι – Ειδικό ψαλίδι με ισχυρές λεπίδες για το κλάδεμα πιο χοντρών κλαδιών.
Μαχαίρι Κηπουρικής – Εργαλείο για το κλάδεμα και την αφαίρεση φύλλων ή κλαδιών, με αιχμηρή λεπίδα.
Αρδευτική Γαβάθα – Χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά νερού και την άρδευση των φυτών.
Σκαλιστήρι – Εργαλείο με κυρτή λεπίδα για την κοπή και την αφαίρεση φυλλωσιάς και κλαδιών.
Φτυάρι – Χρησιμοποιείτο για την προετοιμασία του εδάφους και τη φροντίδα των φυτών.
Σκαλιστήρι Φυτών – Μικρό εργαλείο με αιχμηρό άκρο, ιδανικό για τη φροντίδα και την καλλιέργεια μικρών φυτών.
Καλυμματώδης Σκούπα – Χρησιμοποιείτο για την απομάκρυνση φύλλων και άλλων υπολειμμάτων γύρω από τα φυτά.
Γάτζος – Εργαλείο για το κλάδεμα ψηλών δέντρων, με μακρύ χερούλι και αιχμηρή άκρη.
Περιποιητής Δέντρων – Ειδικό εργαλείο για την επιδιόρθωση και τη φροντίδα δέντρων, ιδανικό για κλαδέματα και άλλες επεμβάσεις.
Λαβίδα Κλαδέματος – Χρησιμοποιείται για την αφαίρεση θραυσμάτων και κλαδιών χωρίς να βλάπτεται το φυτό.
Γάντια Κηπουρικής – Χρησιμοποιούνταν για την προστασία των χεριών κατά την εργασία με φυτά και χώμα.
Κουβάς – Για τη μεταφορά χώματος ή λιπάσματος, απαραίτητο για τη φροντίδα των φυτών.
Ραβδί Φύτευσης – Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία οπών στο έδαφος για τη φύτευση.
Ψαλίδι Για Θάμνους – Ιδανικό για την περιποίηση και το κλάδεμα θάμνων.
Δαγκάνα – Εργαλείο για το κλάδεμα και τη συλλογή φρούτων ή άλλων καλλιεργειών.
Αρδευτική Αντλία – Χρησιμοποιούνταν για την άντληση νερού από πηγές ή ποτάμια για την άρδευση φυτών.

Εργαλεία Άρδευσης:
Αρδευτική Αντλία – Χρησιμοποιούνταν για την άντληση νερού από πηγές, ποτάμια ή άλλες υδατικές επιφάνειες.
Κανάλι (Σκάφη) – Χειροποίητα κανάλια για τη μεταφορά νερού από μία πηγή σε αγροτεμάχια.
Αρδευτικός Σωλήνας – Μεταλλικός ή ξύλινος σωλήνας για τη διανομή νερού στα χωράφια.
Ποτιστική Γαβάθα – Για τη μεταφορά νερού και την άρδευση των φυτών, συνήθως κατασκευασμένη από ξύλο ή μέταλλο.
Κουβάς – Χρησιμοποιείτο για τη συλλογή και μεταφορά νερού για την άρδευση.
Ποτίστρα – Ειδική κατασκευή για τη συγκέντρωση και διανομή νερού σε συγκεκριμένες περιοχές.
Βυτίο – Μεγάλη δεξαμενή ή βαρέλι για τη συγκέντρωση νερού που χρησιμοποιούνταν για την άρδευση.
Λαβίδα Άρδευσης – Εργαλείο για την καθοδήγηση και τον έλεγχο της ροής του νερού στα κανάλια άρδευσης.
Φαράσι – Χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά χώματος ή λιπάσματος και την απομάκρυνση εμποδίων από τα κανάλια άρδευσης.
Περιφερειακή Κανάτα – Χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά νερού στα φυτά σε κοντινές αποστάσεις.
Δεξαμενή Νερού – Σταθερή κατασκευή για τη συγκέντρωση και αποθήκευση νερού για άρδευση.
Αρδευτικός Πύργος – Κατασκευή για την άντληση νερού από μεγαλύτερα βάθη ή αποστάσεις.
Αρδευτικό Σακί – Υφασμάτινη σακούλα για τη μεταφορά μικρών ποσοτήτων νερού ή λιπάσματος.
Σχάρα Αρδευσης – Χρησιμοποιείτο για τον έλεγχο της ροής του νερού στα κανάλια και τη διανομή του στα φυτά.



































Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος