Όσιος Ακεψιμάς, 3 Νοεμβρίου

Τήξας ἑαυτὸν ἐγκρατείᾳ καὶ πόνοις,
Ἀκεψιμᾶς μετῆλθε, ἔνθα μὴ πόνοι.
Ο Όσιος Ακεψιμάς έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. κατά την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α' του Μεγάλου. Μετά από μία ζωή κοινωνική, κατά την οποία διακρίθηκε για την ευσέβειά της, κατέφυγε στον ερημικό βίο. Έκτισε την οικία του εντός ενός σπηλαίου. Τρεφόταν από τα πενιχρά προϊόντα της φύσεως. Ενίοτε του έφερναν τρόφιμα περαστικοί και ευσεβείς άνθρωποι. Ο Όσιος κρατούσε λίγα, μόνο τα άκρως απαραίτητα για τη σίτισή του και τα άλλα τα έδινε στους φτωχούς. Έπειτα προσκαλούσε τους ευεργέτες του στο σπήλαιο που ζούσε. Εκεί ο Ακεψιμάς ανταπέδιδε την καλοσύνη τους με διδασκαλία στο λόγο του Θεού. Ο Όσιος πραγματοποίησε πολλά θαύματα. Παρέδωσε εν ειρήνη το Πνεύμα του στον Κύριο.
Ο Άκεψιμάς ήταν επίσκοπος της Χναιτά, με έδρα το Πάκα στη δυτική Περσία. Αυτός και αρκετοί σύντροφοί του, μεταξύ των οποίων ο ιερέας Ιωσήφ από το Μπετ-Κατόβα, τότε 70 ετών, και ο διάκονος Αϊτιλλά από το Μπετ-Νουχάντρα, τότε 66 ετών, συνελήφθησαν από τον Σαπώρ Β' επειδή αρνήθηκαν να λατρέψουν σύμφωνα με την πίστη του Ζωροαστρισμού. Ο Άκεψιμάς μεταφέρθηκε αλυσοδεμένος στην Άρβηλα (σημερινό Ερμπίλ) ενώπιον του κυβερνήτη. Ο δικαστής αυτός εξέφρασε τον θαυμασμό του για το πώς μπορούσε να αρνηθεί τη θεότητα του ήλιου, τον οποίο λάτρευε όλη η Ανατολή. Ο μάρτυρας του απάντησε εκφράζοντας την απορία του πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να προτιμούν ένα δημιούργημα αντί για τον Δημιουργό. Κατά διαταγή του κυβερνήτη, ο Άκεψιμάς ξαπλώθηκε στο έδαφος με τα πόδια δεμένα και ξυλοκοπήθηκε βάναυσα μέχρι που το σώμα του γέμισε αίματα. Στη συνέχεια ρίχτηκε στη φυλακή.

Ο Άκεψιμάς υπέμεινε τρία χρόνια φυλάκισης προτού υποβληθεί σε βασανιστήρια και μαστιγωθεί μέχρι θανάτου στις 10 Οκτωβρίου 376. Ο Ιωσήφ μεταφέρθηκε στην Χνταζάβ, όπου βασανίστηκε μέχρι που λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου από αποστάτες χριστιανούς στην Ταμπάχα την Παρασκευή μετά την Πεντηκοστή του 377. Ο Αϊτιλλάς λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου στο Δεστεγέρδ στις 3 Νοεμβρίου 377. Ήταν οι τελευταίοι μάρτυρες των χριστιανικών διωγμών από τον Σαπώρ Β'. Το βιβλίο με τα μαρτύριά τους, το οποίο έχει διασωθεί, θεωρείται γνήσιο.

Τιμή
Ο Άκεψιμάς και οι σύντροφοί του θεωρούνται άγιοι. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη τους στις 22 Απριλίου. Η Ελληνική και Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους με πλήρη ακολουθία την 3η Νοεμβρίου. Η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη τους στις 2 Σεπτεμβρίου. Ο Αϊτιλλάς έχει ιδιαίτερη εορτή στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία την 1η Σεπτεμβρίου.

Άλλοι που αναγνωρίζονται μαζί με αυτήν την ομάδα είναι ο επίσκοπος Αβδισσος και ένας διάκονος με το όνομα Αβδισού.
Η μοναδική εκκλησία του Αγίου Ακεψιμά είναι το εκκλησάκι του Αγίου Ακεψιμά στην Νάξο είναι από τον 6ο-8ο αιώνα, αναστυλώθηκε πριν μερικά χρόνια, μάλιστα άλλη εκκλησία με την ίδια ονομασία δεν υπάρχει στον Ελλαδικό χώρο.


Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος