Βερθόλδος Β΄ του Κατσενελεμπόγκεν ο καστράρχης των Σερρών, 1209

Πρόσωπα | Επιλογή ανά θέμα | Τελευταίες αναρτήσεις
Ο Βερθόλδος Κάτσενέλεμπογκεν ή Κατσενελλενβόγεν (γερμανικά : Berthold von Katzenellenbogen ή Katzenelnbogen, ορθή ελλην. απόδοση Μπέρτολντ φον Κάτσενελλενμπόγκεν) ήταν Γερμανός ιππότης, βαρώνος των Φερών στην Θεσσαλία και αντιβασιλέας της Θεσσαλονίκης. Είχε πάρει μέρος στην Δ΄ Σταυροφορία και ακολούθησε τον Βονιφάτιο του Μομφερά στην κατάκτηση της Μακεδονίας και την ίδρυση του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης κι έπειτα τον ακολούθησε στην κατάκτηση της Θεσσαλίας. Ήταν γιος του Βερθόλδου Α΄ του Κατσενελενμπόγκεν, κόμη του Κατσενελενμπόγκεν.

Γεννήθηκε πριν το 1183, γιος του Βερθόλδου Α΄ κόμητα του Κατσενελεμπόγκεν.

Το 1202 έλαβε μέρος με τους Σταυροφόρους στην πολιορκία της Ζάρα, και το 1204 στην πολιορκία και κατάληψη της Κωνσταντινούπολης όπου ήταν αυτός που πρότεινε το κάψιμο και λεηλασία της πόλης. Αναφέρεται ότι ήταν ο πιο υψηλόβαθμος από τους Γερμανούς ιππότες και ήταν ο άτυπος αρχηγός τους. Ακολούθησε τον Βονιφάτιο στην κατάκτηση της Θράκης της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Το 1205 μετά την κατάκτηση της Θεσσαλίας ο Βονιφάτιος την μοίρασε σε φέουδα. Στον κόμη, όπως αναφέρεται, Βερθόλδο έδωσε τις Φερές και την γύρω περιοχή.

Το 1205 στάλθηκε από τον πάπα να μεσολαβήσει μεταξύ του Κιλικιανού βασιλείου και του Πριγκιπάτου της Αντιόχειας χωρίς να καταφέρει κάτι. Το 1206-1207 βρέθηκε στο Βασίλειο της Ιερουσαλήμ και το 1209 επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη όπου έγινε καστράρχης των Σερρών(castellan of Serres).

Τα επόμενα χρόνια ήταν αντιβασιλέας του ανήλικου Δημητρίου του Μομφερά και φαίνεται να απόκτησε μεγάλο πλούτο. Τελευταία φορά αναφέρεται το όνομα του σε επιστολή του 1217 και πιθανολογείται ότι πέθανε λίγο μετά στην γενέτειρά του.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος