Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Το "τελεφερικ" και οι εξεδρες εκτοξευσης Διαστημικων Λεωφορειων της NASA στο Σιδηροκαστρο

Εδώ και αρκετά χρόνια γίνετε λόγος για τοποθέτηση γραμμής "τελεφερίκ" στο Σιδηρόκαστρο, ήταν αρκετά χιουμοριστικό να το ακούς από συμπολίτες μας την ώρα του καφέ κάνοντας "χαβαλέ". 

Το να το ακούς από την ιεραρχία, πολιτική, θρησκευτική ή όποια άλλη ιεραρχία του τόπου ΔΕΝ είναι αστείο. Η ιεραρχία ξέρει ότι αυτό δεν είναι το βασικό, οπότε η ενασχόληση με το θέμα είναι καθαρά τυπική και περισσότερο γιατί το προστάζουν οι φωνές άγνοιας του απλού πολίτη.

Φυσικά θα ήταν κάτι καλό για την περιοχή, όπως καλό θα ήταν να έχουμε δύο καθαρά διαστημικές εξέδρες εκτόξευσης Διαστημικών Λεωφορείων της NASA, καλό θα ήταν να έχουμε και παρόμοιο 
μουσείο του Λούβρου όπως αυτό που άνοιξε στο Ντουμπάι, καλά θα ήταν και πολλά άλλα πράγματα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το πρόβλημά μας δεν είναι το να πας στο κάστρο, αλλά στο τι θα βρεις εκεί. Το πρόβλημά μας είναι το ότι δεν υπάρχουν υποδομές να υποδεχτούν τον οποιοδήποτε επισκέπτη στην χώρο.

Τα διάφορα θέματα με το τι επιτρέπει και τι όχι η αρχαιολογική υπηρεσία τα γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι.

Στην προκειμένη περίπτωση όσον αφορά την εκμετάλλευση του κάστρου, ιδικά την παρούσα χρονική περίοδο, ξέρουμε ότι είναι αδύνατο να δοθεί άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία για κατασκευή κάποιου κτίσματος.

Το καλό είναι ότι λύσεις υπάρχουν, όσον αφορά για το πώς θα πάμε στο κάστρο, αντί να ζητάμε από την αρχαιολογική υπηρεσία άδεια για την κατασκευή γραμμής "τελεφερίκ", μπορούμε να ζητήσουμε την ανακατασκευή της αρχαίας σκάλας που οδηγεί στο κάστρο.
Φυσικά το πώς θα πάς στο κάστρο είναι δευτερεύον, κάποιος που θέλει να πάει στο κάστρο μπορεί να το κάνει πολύ απλά από τον δρόμο της ιεράς μονής, όπως πάει τόσος κόσμος να επισκεφτεί την ιερά μονή.
Το βασικό όμως όπως προαναφέραμε δεν είναι το πώς θα πάει κάποιος στο κάστρο, αλλά το τι θα βρει εκεί και δεδομένου του ότι η αρχαιολογική υπηρεσία δεν επιτρέπει τις κατασκευές κτισμάτων στον χώρο, μια εναλλακτική λύση είναι να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις σε χώρο που επιτρέπετε αφήνοντας απέξω την αρχαιολογική υπηρεσία.

Ένας τέτοιος χώρος όμως δεν πρέπει να είναι πολύ μακρυά γιατί δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του, οπότε αυτό που θα βόλευε είναι η παραχώρηση από την Μητρόπολη προς τον Δήμο τμήματος των εκτάσεων της δίπλα στο κάστρο όπου επιτρέπετε η κατασκευή. Εκεί θα μπορούσαν να κτισθούν κτήρια για τις υποδομές που αναγκαιούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου