Χριστούγεννα, Αη Βασίλης και Άγιος Βασίλης τα κάναμε ανάκατα.

Μέγας Βασίλειος ή Άγιος Βασίλης

Στα χρόνια μας η χώρα μας έχει χάσει την ταυτότητα της σε όλους τους τομείς και δυστυχώς έχουν χαθεί και οι παραδώσεις μας. Έχουν εισέλθει έθιμα των καθολικών και έχουν επισκιάσει ή εξαφανίσει τα δικά μας έθιμα.

Η σημερινή μορφή του Άι Βασίλη έγινε δημοφιλής με το ποίημα «A Visit from St. Nicholas» (Μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο) που δημοσιεύτηκε το 1823. Η οπτικοποιημένη εκδοχή πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό «Harper’s Weekly» το 1863. Συμμετοχή στην δημοφιλία είχε και το παιδικό βιβλίο «The Life and Adventures of Santa Claus» του 1902. Η White Rock Beverages ήταν μια εταιρία αναψυκτικών που τον χρησιμοποίησε το 1915 για να πουλήσει μεταλλικό νερό, και το 1923 τζίντζερ-έιλ. Το 1931 η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Άι-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης. Υπεύθυνος για το σχεδιασμό του 'Αι Βασίλη με τη συγκεκριμένη μορφή ήταν ο Αμερικάνος σχεδιαστής Haddon Sundblom ο οποίος και συνεργάστηκε για δεκαετίες με την εταιρεία. Η διαφήμιση αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο. Η μακρόχρονη χρήση του σε διαφημίσεις της Coca-Cola παγίωσε την εμφάνισή του και ειδικά τα κόκκινα ρούχα, αλλά οπωσδήποτε δεν ήταν δική της εφεύρεση.
Ο πράσινος Άϊ Βασίλης

Η εορτή του Αγίου Βασιλίου στην Ορθοδοξία έχει να κάνει με την αγάπη, την αγνή αγάπη, οχί με την ερωτική αγάπη των καθολικών (μας έχουν περάσει και τον Αγιο Βαλεντίνο τους). Κι΄ αφού το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την ερωτική αγάπη, ταυτίστηκε μαζί του κι' αυτός ο Άγιος

Χρυσάφι, λιβάνι και σμύρνα, ήταν τα δώρα που πρόσφεραν οι Μάγοι στη Μητέρα και στο Θείο Βρέφος, κατά την γέννησή του, ως προσφορά συμβολική και με νόημα διαχρονικό. Το να παίρνουμε δώρα για τα Χριστούγεννα στην ουσία έχει να κάνει με την μεταφορική έννοια του "κάνω δώρα στο Θείο Βρέφος" και γιαυτό τα βάζω στην φάτνη. Τα δώρα στην Ελλάδα ήταν φρούτα και ξυροί καρποί αρωματικά φυτά και άνθη. Φυσικά τα δώρα ήταν και τα στολίδια που έβαζαν οι Έλληνες  μετέπειτα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο [για το καραβάκι βλέπε στο τέλος (1)]. Τα δώρα τα Χριστούγεννα ΔΕΝ τα φέρνει ο Αη Βασίλης. 

Άγιος Βασίλης έρχεται, άρχοντες το κατέχετε (ή "και δε μας καταδέχεται"), από την Καισαρεία, συ' σαι αρχόντισσα κυρία

Από την Καισαρεία, φυσικά αφορά τον Βασίλειο Καισαρείας (330 - 1 Ιανουαρίου 379), γνωστός και ως Μέγας Βασίλειος.

Ο Μέγας Βασίλειος δεν έχει σχέση με τα την διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους ανεξαιρέτως.

Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την 1η Ιανουαρίου. Ενώ για μας στην Σιντική και στις 30 Ιανουαρίου μιας και ανήκουμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (από το 1081 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης Ιωάννης Μαυρόπους (ο από Ευχαΐτων) θέσπισε έναν κοινό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Ιωάννη Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου). Ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια.

Οπότε και σε αυτήν την περίπτωση ΔΕΝ τα φέρνει ο Αη Βασίλης. 
Χαρακτηριστική μορφή του «Σάντα Κλάους»

Ο «Σάντα Κλάους» ή «Father Christmas» των Άγγλων, ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων, ο «Σίντερ-Κλάας»  των Ολλανδών, ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών, ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (= «ο Καλός γερο-πατέρας») των Κινέζων, ο «Χοτέισο» των Ιαπώνων, «Babbo Natale» των Ιταλών και ο «Άγιος των Πάγων» των Ρώσων, για του Έλληνες είναι ο Άγιος Νικόλαος.
Ο Άγιος Νικόλαος (15 Μαρτίου 270 - 6 Δεκεμβρίου 343) είναι άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης, αλλά και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.Έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στα Μύρα της Λυκίας, γι' αυτό και αναφέρεται και ως Νικόλαος των Μύρων.

Κατα την παράδοση, ο Νικόλαος υπήρξε προστάτης των φτωχών, ενώ έδινε και δώρα σε παιδιά και απόρους, συνήθως στα κρυφά, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του.

Μαθαίνουμε στα παιδιά να πιστεύουν σε έναν ψεύτικο Αη Βασίλη, Κακώς!!! Δεν υπάρχει Αη Βασίλης που να φέρνει δώρα την Πρωτοχρονιά.  Τα δώρα του Μέγα Βασιλείου είναι η παιδεία, τα γράμματα που μαθαίνουν τα παιδιά...και δεν τα βάζει από καμινάδες αλλά τα δίνει στο σχολείο όλη την χρονιά.

«Παιδεία μόνη τών κτημάτων αναφαίρετον καί ζώντι καί τελευτήσαντι παραμένουσα».
Η παιδεία είναι η μόνη από τα αποκτήματα που δεν αφαιρείται και όσο ζει ο άνθρωπος και όταν πεθάνει παραμένει. 
Μέγας Βασίλειος

Όπως το χταπόδι προσαρμόζει το χρώμα του στο χρώμα του περιβάλλοντος, έτσι και ο κόλακας προσαρμόζει τη γνώμη του στη σκέψη των ανθρώπων γύρω του.
Μέγας Βασίλειος

1. Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, αλλά δεν έχει ξεχαστεί.

Πριν από 50 χρόνια, δηλαδή έως και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, συναντούσαμε το καραβάκι σε πολλά ελληνικά σπίτια και στα χέρια των παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα. Σήμερα, η παράδοση αυτή τείνει να εξαφανιστεί.

Συνυφασμένο με αποχωρισμούς και δυσάρεστες αναμνήσεις, αλλά και ως τάμα των ναυτικών σε στιγμές κινδύνου στη θάλασσα, το καράβι δεν θα μπορούσε να συμβολίσει οικογενειακές συνεστιάσεις θαλπωρής, με παρόντα όλα τα μέλη, ή να τονώσει το οικογενειακό αίσθημα. Για το λόγο αυτό, το καράβι σπάνια αποτέλεσε στοιχείο διακόσμησης των ελληνικών σπιτιών τα Χριστούγεννα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος