Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Σαν σήμερα 2 Ιανουαρίου του 1966, απεβίωσε στις Σέρρες ο Αναστάσιος Γαλδέμης

Σαν σήμερα 2 Ιανουαρίου του 1966, απεβίωσε στις Σέρρες ο Αναστάσιος Γαλδέμης. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1881, όπου και τελείωσε τις πρώτες του σπουδές στην Ζωσιμαία σχολή. Διορίσθηκε ως δάσκαλος στο νησάκι των Ιωαννίνων και στη συνέχεια παίρνοντας υποτροφία σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. 

Πρωτοδιορίσθηκε ως διευθυντής στο ημιγυμνάσιο της Δράμας και στη συνέχεια στα Μουδανιά της Προύσας και μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων στην Αστική Σχολή Σερρών. Μετέπειτα διορίστηκε καθηγητής στο Γυμνάσιο Αρρένων Σερρών και Διευθυντής του Γυμνασίου Θηλέων, όπου και ολοκλήρωσε την εκπαιδευτική του σταδιοδρομία. 

Κατά την παραμονή του στη Δράμα ο Αναστάσιος Γαλδέμης συνδέθηκε με τον μετέπειτα Εθνομάρτυρα Σμύρνης Χρυσόστομο (τότε Νεαπόλεως και Ζίχνης) και έλαβε μέρος στο Ελληνικό Κομιτάτο με συνέπεια να προκαλέσει εναντίον του το μίσος των Βουλγάρων. 

Το 1916-17 σύρθηκε από τους Βουλγάρους όμηρος στη Βουλγαρία και στα 1941-42 συνελήφθη φυλακίστηκε και εξεδιώχθη από τη πόλη των Σερρών. Δραστηριοποιήθηκε και στο χώρο της δημοσιογραφίας και της λογοτεχνίας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Δράμα και στις Σέρρες. 

Διετέλεσε πρόεδρος του «Ορφέα» Σερρών και του Ηπειρωτικού Συλλόγου και μέλος της τοπικής επιτροπής η οποία εργάστηκε για την αλλαγή των Βουλγαρικών και Τουρκικών τοπωνυμιών με ονόματα αρχαία από την Ελληνική μας ιστορία. 

Ευτύχισε να δει τουλάχιστον τρεις γενιές μαθητών του να ανέρχονται στις ανώτατες βαθμίδες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. 

Το 1925 πρωτοστάτησε στην «αφύπνιση» της Τεκτονικής στοάς «Αριστοτέλης» της πόλεως των Σερρών που είχε σταματήσει να λειτουργεί μετά την καταστροφή το 1913 και διετέλεσε επικεφαλής συμβουλίου της Στοάς πολλές φορές κατά το Μεσοπόλεμο. 

Εξέδωσε τα βιβλία: «Σκόρπια φύλλα» (1914), «Απ’ όσα είπα κι απ’ όσα γνωρίζω» (1925) και «Μπροστά στους ενόρκους» (1947).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου