Καρκίνος, ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα του Δήμου μας.

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα του Δήμου Σιντικής είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας, ο καρκίνος. 

Αρκετοί από εμάς έχουμε χάσει κάποιο δικό μας άτομο. 

Με τον όρο «καρκίνος» ή «(κακοήθεις) νεοπλασίες» περιγράφεται μία ομάδα νοσημάτων, που η αιτία τους βρίσκεται σε κυτταρικό επίπεδο. Ο όρος αναφέρεται στην υπερβολική, χωρίς προγραμματισμό, ανάπτυξη κυττάρων του οργανισμού, που ήταν φυσιολογικά, μέχρι τη στιγμή της έναρξης της διαδικασίας καρκινογένεσης. Φυσιολογικά, τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται, ώστε να προκύψουν θυγατρικά κύτταρα και να διατηρηθεί η υγεία του οργανισμού. Μερικές φορές, η διαδικασία αυτή εκτρέπεται από το φυσιολογικό, οπότε προκύπτουν νέα κύτταρα (χωρίς να τα χρειάζεται ο οργανισμός) και – παράλληλα – δεν πεθαίνουν τα παλιά κύτταρα. Τα πλεονάζοντα κύτταρα σχηματίζουν μάζες, που καλούνται όγκοι. Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα παθολογικά κύτταρα κάνουν μετάσταση, δηλαδή εξαπλώνονται και σε άλλα μέρη του σώματος δημιουργώντας δευτερεύοντες όγκους (μεταστατικούς όγκους) παρόμοιους με αυτούς του αρχικού καρκίνου. Οι περισσότερες μορφές καρκίνου είναι στην ουσία όγκοι εκτός από ορισμένους τύπους καρκίνου όπως η λευχαιμία, των οποίων τα κύτταρα κυκλοφορούν μέσα στο αίμα και κατ΄ επέκταση στα διάφορα όργανα και ιστούς. Υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικά είδη καρκίνου και κάθε είδος αντιμετωπίζεται θεραπευτικά διαφορετικά.

Ο καρκίνος είναι μία χρόνια και συχνά ιάσιμη νόσος ιδιαίτερα εάν διαγνωσθεί έγκαιρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό άνω του 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί ενώ εάν διαγνωστούν έγκαιρα θεραπεύονται σε ποσοστό άνω του 40%. Συνήθως προσβάλλει ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, υπάρχουν όμως και μορφές καρκίνου που εμφανίζονται σε νεαρής ηλικίας άτομα, ακόμη και σε παιδιά.

Κάντε την πρόληψη… τρόπο ζωής

Δέκα εντολές πρόληψης

Η πρόληψη του καρκίνου, ξεκινά από το… πιάτο σας και τις συνήθειες της καθημερινότητάς σας!

Διατηρήστε όσο μπορείτε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Φροντίστε στην καθημερινότητά σας να κινείστε περισσότερο και να κάθεστε λιγότερο.

Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, περιορίζοντας την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής στο καθημερινό διαιτολόγιο μπορεί να ελαττώσει την πιθανότητα εμφάνισης νεοπλασίας και θανάτου από καρκίνο σε ποσοστό που φτάνει το 32%.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Μειώστε την κατανάλωση του fast food και γενικά των επεξεργασμένων τροφίμων που είναι πλούσια σε άμυλο και σάκχαρα. Περιορίστε επίσης την κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη. Προτιμήστε νερό και ροφήματα χωρίς ζάχαρη. Έτσι, θα αποφύγετε την πρόσληψη περιττών θερμίδων και την αύξηση του βάρους σας.

Θηλάστε το μωρό σας.

Τα οφέλη είναι σημαντικά τόσο για εσάς, όσο και για το παιδί.

Κόψτε το κάπνισμα.

Μην χρησιμοποιείτε συμπληρώματα διατροφής με στόχο την πρόληψη του καρκίνου. Προσπαθήστε να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες, μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή.

Μετρήστε τα επίπεδα της 25-OH βιταμίνης D στο αίμα σας και φροντίστε να καλύψετε τυχόν ανεπάρκειες.

Αποφεύγετε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία τις ώρες μεταξύ 12.00 με 15.00 τους θερινούς μήνες.

Συνεχίστε να τηρείτε αυτές τις οδηγίες ακόμη κι αν κάποια στιγμή στο μέλλον διαγνωστείτε με καρκίνο. Είναι πολύ σημαντικές για την καλύτερη έκβαση.


Προληπτικές εξετάσεις

Φροντίστε να μην αμελείτε τις προληπτικές σας εξετάσεις, σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο σας.

Οι γυναίκες οφείλουν να κάνουν τη μαστογραφία τους και το Παπ Τεστ τους κάθε χρόνο. Μην ξεχνάτε την κoλονοσκόπηση, η οποία επιβάλλεται να γίνει μετά τα 45 σε άντρες και σε γυναίκες. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τα ευρήματα, η κολονοσκόπηση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό. Γιατί τότε η συχνότητα των εξετάσεων μεταβάλλεται.

Για περισότερες πλήροφορίες επισκευτήτε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

https://eody.gov.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος