Μικρασιάτικες γεύσεις στην κ. πλατεία Σιδηροκάστρου, 10 Σεπτεμβρίου 2022

Η Αδελφότητα Μικρασιατών Σιδηροκάστρου και περιχώρων ο «Άγιος Παντελεήμονας» τιμά φέτος τα 100 χρόνια εθνικής μνήμης απο την Μικρασιατική Καταστροφή ανασύροντας συνταγές και γευστικές αναμνήσεις των προσφύγων του 1922.

Νοστιμιές που μαγειρεύονταν στις χαμένες πατρίδες, αλλά και πιάτα όπως τα μετέτρεψαν στην συνέχεια οι πρόσφυγες με τα μέσα που είχαν.

Σκοπός είναι η συγκέντρωση συνταγών και η προβολή της κουζίνας των μικρασιατών προσφύγων.

Το Σάββατο στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 7:00μμ  στην κεντρική πλατεία του Σιδηροκάστρου για να μοιραστούν οι γεύσεις και οι συνταγές που έχουν οι μικρασιάτες απόγονοι από τους παππούδες τους.

Αν έχεις αναμνήσεις από μικρασιάτισσες γιαγιάδες και παππούδες και τον τρόπο που μαγείρευαν, σε προσκαλούμε να παρουσιάσεις τις συνταγες κειμηλια σου (πιάτα μαγειρεμένα, αλμυρά ή γλυκά) και να μοιραστείς τις ιστορίες που τις συνοδεύουν με όλη την τοπικη κοινωνία του Σιδηροκάστρου.

Δώδεκα καλύτερες συνταγες θα συμπεριληφθουν στο επετειακό ημερολόγιο του συλλόγου της Αδελφότητας Μικρασιατών Σιδηροκάστρου και Περιχώρων "ο Αγιος Παντελεήμονας".

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό ημερολόγιο με τις γεύσεις των μικρασιατών προσφύγων της τοπικής κοινωνίας του Σιδηροκάστρου, όπως τις μαγείρευαν καθημερινά στο σπιτικό τους και τις παρέδωσαν στην επόμενη γενιά, ως ελάχιστος φόρος τιμής για όσους προσπαθούν να διατηρήσουν αναλλοίωτη την εθνική μνήμη.

Η Πρόερδος & το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

ΚΑΤΣΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΣΠΑΣΗ ΗΡΩ

ΚΕΡΑΜΙΔΑ ΦΕΝΙΑ

ΔΟΔΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΘΩΜΑΙΣ

ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΟΥΡΑΝΙΑ

ΚΑΣΑΠΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 επιμνημόσυνη δέηση στο Ιερό Ναό Αγίας Ευαγγελίστριας στο Σιδηρόκαστρο.

Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης το περιοδικό μας σας παρουσιάζει διάφορες νοστιμιές που μαγειρεύονταν στις χαμένες πατρίδες, αλλά και πιάτα όπως τα μετέτρεψαν στην συνέχεια οι πρόσφυγες με τα μέσα που είχαν.

Όλες οι συνταγές:

Μικρασιάτικες γεύσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Eξόρυξη χρυσού στις Σέρρες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος