Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Η αιτία θανάτου που θα ξεπεράσει την νο1 ως τώρα "τον καρκίνο", τις επόμενες δεκαετίες

Από όλους αυτοίς που και καλά νοιάζονται για την υγείας μας δεν είδαμε κανένα ενδιαφέρον, καμιά καμπάνια κανένα υποχρεωτικό νόμο. 
Η αιτία θανάτου που θα ξεπεράσει την νο1 ως τώρα τον καρκίνο, τις επόμενες δεκαετίες. Όσο κι αν μοιάζει παράλογο τη δεδομένη στιγμή, αυτό το τέρας ακούει στο όνομα «αντιβιοτικά»  και την αλόγιστη, σε βαθμό κακουργήματος, χρήση τους από τους πολίτες κάθε χώρας που οδηγεί στο να καθίσταται πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν μερικές λοιμώξεις.
Και το ακόμα πιο στενόχωρο είναι πως η Ελλάδα «πρωτοστατεί» στην παράλογη κατανάλωση των αντιβιοτικών, μιας και είναι μόλις ένα από τα έξι κράτη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση που επιτρέπεται η χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή (αν και προσφάτως ψηφίστηκε νόμος που επέβαλε την συνταγογράφησή τους, το γεγονός πως- σύμφωνα με τα όσα λένε οι κυβερνώντες- δεν είχε προσαρμοστεί το σύστημα της ηλεκτρονικής παροχής συνταγών, οδήγησε στην απόσυρσή του).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έρευνα που έγινε επί του θέματος (και τη διαβάσαμε στην σελίδα The Catalyst στο Facebook) το 68% των Ελλήνων δήλωσε πως παίρνει αντιβιοτικά, την στιγμή, για παράδειγμα, που το αντίστοιχο ποσοστό στην Φινλανδία είναι μόλις 3%!
Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα (ένα 70%), λένε οι επιστήμονες, παίρνει τα αντιβιοτικά για απλές χειμερινές λοιμώξεις, που εκδηλώνονται ελαφριά (βήχας, πονόλαιμος, συνάχι) και δεν είναι καν απαραίτητη η παροχή ιατρικής βοήθειας.
Κάπως έτσι, με την αντοχή των μικροβίων στα φάρμακα να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο όσο η κατάχρηση των αντιβιοτικών κάνει ξέφρενο, «ταρτάρειο» πάρτι, οι λοιμώξεις το 2050 θα ευθύνονται, για το θάνατο 10 εκατομμυρίων ατόμων στον κόσμο, παίρνοντας τα ανεπιθύμητα πρωτεία από τον καρκίνο.
Ήδη στο σήμερα η- ολοένα και πιο ανθεκτική- μικροβιακή αντοχή κοστίζει τη ζωή σε 700.000 ανθρώπους, με την Ελλάδα να «συνεισφέρει» στις απώλειες περίπου 1700 άτομα ετησίως.
Ευλόγως δημιουργείται το ερώτημα του τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου ν’ αποτρέψουμε την εγκληματική, εν μέρει οικειοθελή, καταστροφή που διαφαίνεται στον ορίζοντα,
Πόσο εύκολο είναι ν’ ανατραπούν συνήθειες ετών και να βάλουμε Stop στην «εύκολη» χρήση των αντιβιοτικών για ψύλλου πήδημα, κάτι που γίνεται κατά κόρον στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου