Μνήμες από άλλες εποχές μας έφερε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σιντικής Ιωσήφ Παναγιωτίδης.

Μνήμες από άλλες εποχές μας έφερε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σιντικής Ιωσήφ Παναγιωτίδης.
Πρόσφατα δοκίμασε φαγητό μαγειρεμένο σε ξυλόφουρνο. Στις μέρες μας οι ξυλόφουρνοι έχουν εξαφανιστεί δίνοντας την θέση τους στις ηλεκτρικές κουζίνες... αλλά το αποτέλεσμα σπάνια είναι το ίδιο.
Ο κ. Παναγιωτίδης μας έδωσε και το μυστικό για ένα καλόμαγειρεμένο φαγητό: Η σωστή προετοιμασία της φωτιάς είναι η μισή επιτυχία στο αποτέλεσμα !🔥🍙🍻 Τα υπόλοιπα είναι τα «μυστικά»😎😇🤫🤫 !!
Όποιος τον αγαπούσε, τώρα σίγουρα θα τον αγαπάει λίγο παραπάνω.

Τι πιο παραδοσιακό από το ψήσιμο του φαγητού στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Από τα πιο σημαντικά στοιχεία του αρχαίου σπιτιού καθώς μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εκτός από το μαγείρεμα του φαγητού και για άλλες χρήσεις όπως αποξήρανση τροφών, ψήσιμο ψωμιού, παξιμάδια κτλ.

Σήμερα βέβαια με τους ηλεκτρικούς φούρνους ο ξυλόφουρνος έχει γίνει είδος προς εξαφάνιση παρ' όλα αυτά όμως το ψήσιμο που προσφέρει δεν μπορεί να το καταφέρει ούτε η καλύτερη ηλεκτρική κουζίνα. Με χρήση λίγων ξύλων καταφέρνει να πυρώσει τα τοιχώματα του (συνήθως πυρότουβλα) και να διατηρήσει αυτή τη θερμότητα αμετάβλητη για πολύ ώρα. Με αυτό τον τρόπο το φαγητό μας αργοψήνεται και λιώνουν οι ίνες του κρέατος δημιουργώντας το χαρακτηριστικό "μέλωμα" σε οποιοδήποτε είδος φαγητού.

Στις μέρες μας με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να ξεπερνάει την τιμή του χρυσού, οι ξυλοφουρνοι δείχνουν να είναι μια λύση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος