Τα δώρα των Χριστουγέννων ανα τον κόσμο

Κατά τη διάρκεια της Μεταρρύθμισης στην Ευρώπη του 16ου και του 17ου αιώνα, πολλοί Προτεστάντες άλλαξαν τον κομιστή δώρων με τον Μικρό Χριστό και η ημερομηνία ανταλλαγής δώρων άλλαξε από τις 6 Δεκεμβρίου στην Παραμονή Χριστουγέννων. Είναι η νύχτα που ο Άγιος Βασίλης κάνει τους γύρους του δίνοντας δώρα σε καλά παιδιά. Πολλοί εντοπίζουν το έθιμο του να δίνουν δώρα στους Τρεις Μάγους που έφεραν δώρα για το Θείο Βρέφος στη φάτνη.

Στην Αυστρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, όπου ο Άγιος Νικόλαος (σλοβενικά: Mikuláš/szent Mikulás) δίνει τα δώρα γλυκά του στις 6 Δεκεμβρίου, ο κομιστής των χριστουγεννιάτικων δώρων είναι ο Μικρός Χριστός (τσεχικά: Ježíšek, ουγγρικά: Jézuska, σλοβακικά: Ježiško και κροατικά: Isusek).

Στα περισσότερα μέρη της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ελβετίας, τα δώρα ανταλλάσσονται παραδοσιακά το απόγευμα της 24ης Δεκεμβρίου. Στα παιδιά λέγεται συνήθως ότι τα δώρα έφερε είτε ο Μικρός Χριστός είτε ο Άγιος Βασίλης (Weihnachtsmann). Και οι δύο αφήνουν τα δώρα, αλλά στις περισσότερες οικογένειες δεν φαίνεται να το κάνουν. Στη Γερμανία, τα δώρα φέρονται επίσης στις 6 Δεκεμβρίου από τον «Νικόλαο» με το βοηθό του, Κνεχτ Ρούπρεχτ.

Στην Εσθονία ο Jõuluvana, στη Φινλανδία ο Joulupukki, στη Δανία ο Julemanden, στη Νορβηγία ο Julenissen και στη Σουηδία ο Jultomten, συναντά προσωπικά τα παιδιά και δίνει δώρα το βράδυ της Παραμονής Χριστουγέννων.

Σε Αργεντινή, Αυστρία, Βραζιλία, Κολομβία, Δανία, Εσθονία, Νήσους Φερόες, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Γαλλόφωνο Καναδά, Ρουμανία, Ουρουγουάη, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία και Τσεχία, τα χριστουγεννιάτικα δώρα ανοίγονται κυρίως το βράδυ της 24ης - ακολουθώντας τη γερμανική παράδοση, όπου είναι επίσης η πρακτική μεταξύ της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας από τότε που εισήχθη από τη Βασίλισσα Βικτώρια και τον Αλβέρτο της Σαξονίας, ενώ στην Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, τον Αγγλόφωνο Καναδά, τη Νότια Αφρική, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, αυτό συμβαίνει κυρίως το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων.

Σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι άνθρωποι μένουν ξύπνιοι μέχρι τα μεσάνυχτα, όταν και ανοίγουν τα δώρα.

Στην Ισπανία, τα δώρα ανοίγονται παραδοσιακά το πρωί της 6ης Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων («Día de Los Tres Reyes Magos»), αν και σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως το Μεξικό, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη, οι άνθρωποι λαμβάνουν δώρα τόσο τα Χριστούγεννα όσο και το πρωί της ημέρας των Θεοφανίων.

Στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες, ο Άγιος Νικόλαος ή ο Σιντερκλάας και ο σύντροφός του, Μαύρος Πιτ (Zwarte Piet), παραδίδουν δώρα σε παιδιά και ενήλικες το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου, την παραμονή της ονομαστικής ημέρας του. Στις 24 Δεκεμβρίου πηγαίνουν στην εκκλησία ή παρακολουθούν λειτουργίες αργά το βράδυ στην τηλεόραση ή γευματίζουν. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος