Βαλεντίνος, ένας ψεύτικος "άγιος"

Πληκτρολογήστε «Saint Valentine» σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο και ανάμεσα στους χιλιάδες ιστότοπους που πωλούν λουλούδια, σοκολάτες και ευχετήριες κάρτες, θα βρείτε μόνο μια χούφτα αφιερωμένη στον ίδιο τον άγιο.

Περιηγηθείτε σε αυτά για λίγα λεπτά και θα ανακαλύψετε ότι όχι μόνο γνωρίζουμε ελάχιστα για τη ζωή του, αλλά ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο διαφορετικοί Βαλεντίνοι που διεκδικούν τον τίτλο του «Πάτρου Αγίου της Αγάπης»: ο Valentino di Roma και ο Valentino di Terni.

Ποιος ήταν ο Σαν Βαλεντίνο;
Ο Βαλεντίνος της Ρώμης λέγεται ότι ήταν ιερέας κατά τη διάρκεια της αιματηρής βασιλείας του αυτοκράτορα Κλαύδιου Γ', γνωστού και ως Κλαύδιος ο σκληρός. Λόγω του αριθμού των στρατιωτικών εκστρατειών που διεξήγαγε ο αυτοκράτορας, είχε συνεχή ανάγκη από νέους για τον στρατό της αυτοκρατορίας. Έτσι αποφάσισε να θέσει εκτός νόμου τον γάμο μεταξύ νεαρών ζευγαριών. σκέφτηκε ότι οι ανύπαντροι νέοι θα γίνονταν καλύτεροι στρατιώτες επειδή δεν θα ήταν δεμένοι με τις γυναίκες και τις οικογένειές τους. Ο Βαλεντίνος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το διάταγμα και συνέχισε να ιερουργεί τους γάμους κρυφά. Τελικά, ανακαλύφθηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο (με τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου με ρόπαλα και να του κόψουν το κεφάλι, όχι λιγότερο).

Ενώ βρισκόταν στη φυλακή περιμένοντας την εκτέλεση, ο Βαλεντίν είχε γίνει φίλος με την κόρη του δεσμοφύλακα. οι δυο τους ερωτεύτηκαν και πριν πεθάνει, της έστειλε ένα γράμμα, υπογεγραμμένο, φυσικά, «από τον Βαλεντίνο σου».

Ο άλλος Βαλεντίνος ήταν ο Επίσκοπος του Τέρνι, μια πόλη στη Νότια Ούμπρια κοντά στη Φλαμινιανή Οδό. Ένας πολύ αγαπημένος θαυματουργός, κλήθηκε στη Ρώμη για να θεραπεύσει το παιδί ενός εξέχοντος Ρωμαίου αξιωματούχου και στη συνέχεια ολόκληρη η οικογένεια του Ρωμαίου ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, όπως και τρεις Έλληνες λόγιοι. Μετά την εκτέλεση του Αγίου Βαλεντίνου (βασανίστηκε και, όπως ο Βαλεντίνος της Ρώμης, αποκεφαλίστηκε), οι τρεις άνδρες μετέφεραν το σώμα του στο Τέρνι, όπου το έθαψαν στα σημερινά περίχωρα της σύγχρονης πόλης.

Και οι δύο άνδρες λέγεται ότι σκοτώθηκαν για την πίστη τους στις 14 Φεβρουαρίου γύρω στο 270 μ.Χ. κατά μήκος της Φλαμινιανής Οδού, αν και σε διαφορετικά σημεία. Δεν αποτελεί έκπληξη, ενώ ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι ήταν δύο διαφορετικοί άνθρωποι, πολλοί ισχυρίζονται ότι οι ομοιότητες μεταξύ των δύο φιγούρων είναι πολύ σημαντικές για να απορριφθούν ως απλές συμπτώσεις, και ότι υπήρξε μόνο ένας πραγματικός Βαλεντίνος.

Ίσως η πιο σημαντική μελέτη για το θέμα, San Valentino di Roma ή di Terni, δημοσιεύτηκε από τον ιερέα και λόγιο Padre Agostino Amore το 1966. Σε αυτήν, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο μόνος μαρτυρικός Βαλεντίνος ήταν αυτός από το Terni, μια άποψη που υποστηρίζεται από το γεγονός ότι ο Βαλεντίνος, Επίσκοπος του Τέρνι, ήταν ο μόνος Άγιος Βαλεντίνος που συμπεριλήφθηκε σε όλα τα παλαιότερα μαρτυρικά. Περαιτέρω στοιχεία για την ύπαρξή του ήρθαν στο φως το 1927 όταν, κατά τη διάρκεια εργασιών οδοποιίας κοντά στον υποτιθέμενο τόπο ταφής του, εργάτες ανακάλυψαν μαρμάρινα θραύσματα από τον τάφο ενός χριστιανού μάρτυρα.

Το άγαλμα του Αγίου Βαλεντίνου στο Terni της Ούμπρια
Γιατί το San Valentino είναι σύμβολο αγάπης;
Μια θεωρία για τη σχέση του Αγίου Βαλεντίνου με τον έρωτα και τον έρωτα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η γιορτή του έπεσε κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Λουπερκάλια, όταν οι νέοι σχεδίαζαν τυχαία ονόματα κοριτσιών και αυτά τα νέα ζευγάρια συμμετείχαν μαζί σε σεξουαλικά παιχνίδια. Οι χριστιανοί ιερείς αντικατέστησαν τις παλιές παγανιστικές γιορτές με γιορτές αφιερωμένες στους αγίους, αν και η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ήταν λιγότερο δημοφιλής από την παλιά ηδονιστική γιορτή. Ως συμβιβασμό, οι ιερείς ανακήρυξαν την 14η Φεβρουαρίου ως γιορτή αγάπης, αλλά ρομαντισμού και όχι λαγνείας.

Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, ο Βαλεντίνος καλλιέργησε έναν όμορφο κήπο και έδωσε τα τριαντάφυλλά του σε νεαρά μέλη της εκκλησίας του. Όταν ένα νεαρό ζευγάρι ερωτεύτηκε, άλλοι άρχισαν να επισκέπτονται τον επίσκοπο με την ελπίδα ότι και αυτοί θα μπορούσαν να βρουν την ευτυχία. Οι ευλογίες του ήταν τόσο δημοφιλείς που έπρεπε να ορίσει μια μέρα το χρόνο για να ευλογεί τους γάμους, και έτσι έγινε γνωστός ως ο προστάτης των ερωτευμένων.

Μερικές πηγές λένε ότι ήταν επίσης ο πρώτος που έκανε γάμο μεταξύ ενός Χριστιανού και ενός ειδωλολάτρη: η Serapia, μια ντόπια κοπέλα, και ο Sabino, ένας Ρωμαίος στρατιώτης. Ο Σαμπίνο ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, αλλά η νεαρή νύφη του αρρώστησε και πέθανε λίγο αργότερα. Καταποντισμένος από τη θλίψη, ο Σαμπίνο επισκέφτηκε τον Βαλεντίνο για βοήθεια και αφού προσευχήθηκε με τον επίσκοπο, μπόρεσε να μπει στον παράδεισο για να είναι με την αγαπημένη του.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η λατρεία του Αγίου Βαλεντίνου εξαπλώθηκε πέρα από την Ιταλία, στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπου προήλθαν πολλές από τις παραδόσεις που συνδέονται με τη σύγχρονη Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Στην Ιταλία, εν τω μεταξύ, στοιχεία της μεγάλης δημοτικότητάς του μπορούν να βρεθούν σε πολλές εκκλησίες, χωριά και πόλεις που ονομάστηκαν για τον Άγιο και βρίσκονται σε όλη τη χώρα.

Άσχετα με όλα αυτά η Ορθοδοξία δεν έχει καμία σχέση με τον Βαλεντίνο όπως επίσης και η Ελλάδα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος