Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Τούρνα στο φούρνο

Κατά το Μεσαίωνα ήταν πολύ αγαπητό έδεσμα στα τραπέζια των αρχόντων και συχνά εκτρεφόταν στις τάφρους γύρω από τα κάστρα και το ψάρεμά του ήταν δημοφιλές άθλημα.

Υλικά
1 κιλό τούρνα
4-5 πατάτες
100ml ελαιόλαδο
Χυμό από δυο λεμόνια
Ρίγανη ή θρούμπι
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Αρχικά θα πρέπει να καθαρίσουμε τους τουρνάδες μας. Είναι ένα ψάρι που καθαρίζετε εύκολα διότι δεν έχει πολλά λέπια. Θα ξύσουμε απαλά με ένα μαχαίρι όλη την επιφάνεια του ψαριού και από τις δυο πλευρές, θα αφαιρέσουμε το κεφάλι, θα σκίσουμε τη κοιλία και θα αφαιρέσουμε τα εντόσθια τραβώντας μια μεμβράνη που έχει εσωτερικά. 
Πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε το ψάρι σε μεγάλες μερίδες.

Βάζουμε τα κομμάτια του τουρνά σε ένα μπολ και αλατοπιπερόνουμε, προσθέτουμε τη ρίγανη και το χυμό από το μισό λεμόνι. Αφήνουμε στο ψυγείο για κανένα τέταρτο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ρίγανη, προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι. Απλώνουμε πάνω στις πατάτες τα κομμάτια του τουρνά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε μια κούπα νερό και σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινοχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου μια ώρα. Τα τελευταία 10 λεπτά ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου