Το να ζείς στον Δήμο Σιντικής έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία

Η φύση του Δήμου Σιντικής με τα υπέροχα μονοπάτια και διαδρομές μέσα στη φύση στην οροσειρά της Κερκίνης (Μπέλες) αλλά και σε όλα σχεδόν τα χωριά του Δήμου σε συνδυασμό με και στην καταπράσινη κοιλάδα και φυσικά το οικολογικό σύστημα της λίμνης Κερκίνης, μας παραθέτει ενα φυσικό τοπίο απαράμιλλου κάλους. 

Η ανεπανάληπτη ομορφιά, η  επαφή με την χλωρίδα και την πανίδα είναι κομμάτι της καθημερινότητας των χωριών μας.  

Η επαφή με τη φύση μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, η ησυχία που επικρατεί στη φύση μπορεί να βοηθήσει στη στροφή της προσοχής στον εσωτερικό κόσμο και στη διάθεση προσοχής σε ψυχικά, πνευματικά και σωματικά μηνύματα.

Επιπλέον, η επαφή με τη φύση μπορεί να αυξήσει το διάστημα προσοχής και συγκέντρωσης, καθώς και να βελτιώσει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. 
Επιπλέον, η επαφή με τα δέντρα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη υγεία του ανθρώπου, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος. 

Τέλος, η ζωή σε πόλεις περιτρυγυρισμένες από δέντρα και πάρκα συνδέεται με θετική σωματική και ψυχική υγεία.

Αλλά ένας ακόμη βασικός λόγος είναι και τα πουλιά που υπάρχουν στον Δήμο μας. Ειδικά σε περιοχές γύρο από τα βουνά μας, όπως επίσης και περιοχές της Λίμνης, οι ήχοι των πουλιών είναι μόνιμο "μουσικό χαλί στο background".

Τα τραγούδια των πουλιών έχουν θετικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αγχότητας και της παρανοϊκότητας, καθώς και της βελτίωσης της διάθεσης και της ψυχικής ευεξίας
Ορισμένα από τα κύρια ευρήματα από διάφορες μελέτες περιλαμβάνουν:
Η έκθεση σε τραγούδια πουλιών μειώνει την αγχότητα και μειώνει την παρανοϊκότητα σε υγιείς συμμετέχοντες.

Η καθημερινή επαφή με τα πουλιά, όπως η παρατήρηση ή η ακρόασή τους, συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία και βελτιωμένη διάθεση, ακόμα και μεταξύ ανθρώπων με κατάθλιψη.

Οι ευεργετικές επιδράσεις των τραγουδιών των πουλιών στη διάθεση και την αποκατάσταση της προσοχής έχουν παρατηρηθεί προηγουμένως και οι τρέχουσες μελέτες επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα.

Η ακρόαση ηχογραφήσεων των τραγουδιών των πουλιών, ακόμα και μέσω ακουστικών, μπορεί να ανακουφίσει αρνητικά συναισθήματα.

Ο τύπος του πουλιού και οι συνδέσεις του ακροατή με τους ήχους των πουλιών μπορεί να επηρεάσουν την ανακούφιση από την ψυχική κόπωση και το άγχος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η βιωσιμότητα ή η αναπαραγωγιμότητα των επιδράσεων των τραγουδιών των πουλιών στη διάθεση και την παρανοϊκότητα δεν έχει διευκρινιστεί και οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να επιδιώξουν να δοκιμάσουν αυτές τις επιδράσεις σε μια μελέτη με μακροπρόθεσμη ή επαναλαμβανόμενη έκθεση
Επιπλέον, οι θετικές επιδράσεις των ήχων των πουλιών στην ψυχική υγεία μπορεί να εξαρτώνται από τις προτιμήσεις και τις συνδέσεις του ατόμου με τη φύση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος