Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Είχες ταξιδέψει με το Mercedes της γραμμής Σιδηρόκαστρο - Σέρρες;

Ένα ιστορικό λεωφορείο που έκανε άπειρες φορές την διαδρομή Σιδηρόκαστρο Σέρρες - Σέρρες Σιδηρόκαστρο. Το Mercedes - Benz O302 s3 που κατασκεύασε η Βιαμάξ το 1981 και το επόμενο έτος εντάχθηκε στο ΚΤΕΛ Σερρών.

Το όχημα εντάχθηκε στην Ελληνική Ομοσπονδία Οχημάτων Εποχής - Ε.Ο.Ο.Ε (Fédération Hellenique des Véhicules d’ Epoque – F.H.V.E).

Το Mercedes-Benz O302 κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1965 ως αντικατάσταση του O321. Κατασκευάστηκε από το εργοστάσιο της Mercedes-Benz στο Mannheim. Το σώμα του σχεδιάστηκε σε ένα αυστηρό στυλ Bauhaus. Το O302 πωλήθηκε τόσο ως πλαίσιο όσο και ως ενσωματωμένο λεωφορείο με τη Mercedes-Benz να προμηθεύει το αμάξωμα.

Πάνω από 32.000 O302 κατασκευάστηκαν σε μια περίοδο έντεκα ετών, τα περισσότερα ως πούλμαν αλλά μερικά κατασκευάστηκαν ως λεωφορεία. Αντικαταστάθηκε από το O303.

Η OTOMARSAN παρήγαγε το O302T από το O302 και το O305. Η πιο ελκυστική διαφορά είναι το πλαίσιο σε σχήμα κουτιού και ο ισχυρότερος κινητήρας.

Για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA του 1974 στη Δυτική Γερμανία, κάθε ομάδα μεταφέρθηκε με ένα πούλμαν βαμμένο στα χρώματα της ομάδας.

Η ΒΙΑΜΑΞ ήταν μεγάλη βιομηχανία αμαξωμάτων οχημάτων και ολοκληρωμένων οχημάτων (λεωφορείων), η οποία είχε εργοστάσια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα. Για πολλά χρόνια θεωρείτο εταιρία-πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, με εξελιγμένες διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου, τεχνικής εκπαίδευσης και έρευνας και ανάπτυξης.

Η οικογένεια Φωστηρόπουλου είχε δραστηριοποιηθεί στο χώρο των εισαγωγών αυτοκινήτων Mercedes-Benz από τη δεκαετία του 1930. Η ΒΙΑΜΑΞ ιδρύθηκε το 1956, αρχικά ως κατασκευαστής αμαξωμάτων λεωφορείων και, από το το 1960, ολοκληρωμένων λεωφορείων και πούλμαν, όπως των R495, R514, F530 και F580. Η εταιρία παρήγαγε συνολικά χιλιάδες οχήματα με σημαντικές εξαγωγές, ιδίως στην Ασία και την Αφρική.

Η BIAMAΞ σταμάτησε την παραγωγή στα μέσα της δεκαετίας του '80, κυρίως λόγω του ανταγωνισμού από την αθρόα εισαγωγή μεταχειρισμένων λεωφορείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου