Παραδοσιακό Ρυζόγαλο

Η πουτίγκα ή πουτίγγα (από τα αγγλικό pudding) είναι ονομασία για μία κατηγορία εδεσμάτων, στην πλειοψηφία τους γλυκά (υπάρχουν και αλμυρές πουτίγκες), που απαντώνται κυρίως στις αγγλόφωνες χώρες του κόσμου. Ένα είδος πουτίγκας είναι και το ρυζόγαλο

Το ρυζόγαλο είναι κρεμώδες γλύκισμα το οποίο παρασκευάζεται από ρύζι που έχει βράσει σε γάλα, ζάχαρη και κορν φλάουερ.
Το κορν φλάουερ χρησιμεύει για την γρηγορότερη και καλύτερη πήξη του μείγματος. 
Δεν είναι απαραίτητη η χρήση του, καθώς το μείγμα μπορεί να πήξει αν ανακατευθεί για αρκετό χρονικό διάστημα. 
Μπορεί να αρωματιστεί με διάφορα αρωματικά όπως βανίλια, κάρδαμο, πορτοκάλι και ροδόνερο, αλλά και να προστεθεί σε αυτό κακάο. 
Επίσης αντί για ζωϊκό γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί γάλα ή κρέμα καρύδας ή και φυτικό γάλα (π.χ. από αμύγδαλο ή σόγια). 
Γαρνίρεται και σερβίρεται συνήθως με κανέλα, μπορεί όμως να συνοδευτεί και με ξύσμα πορτοκαλιού (σκέτο ή ζαχαρωμένο). Μπορεί να γίνει πλουσιότερο σε γεύση με την προσθήκη αυγού. Συνηθίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου με διαφοροποιήσεις στη συνταγή. 
Σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία είναι τυπικό Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα.

Στην χώρα μας  συνηθίζεται να πασπαλίζεται με κανέλα. Αναφέρεται ότι το ρυζόγαλο ήταν ένα προσφιλές γλύκισμα για τους Έλληνες επί Τουρκοκρατίας.
Στην πόλη της Κοζάνης σερβίρονταν παραδοσιακά την Πρωτομαγιά, και πασπαλίζονταν με κανέλα σε περίτεχνα σχέδια. Δεδομένου ότι είναι εύκολο στην παρασκευή του φτιάχνεται και από μικρές βιοτεχνικές εταιρείες.
Τις τελευταίες δεκαετίες, παρασκευάζεται και σε τυποποιημένες συσκευασίες από μεγάλες γαλακτοκομικές εταιρείες.

Η αρχαιότερη πουτίγκα 
Η μαύρη πουτίγκα (επίσης γνωστή ως πουτίγκα αίματος, boudin noir, kiszka) έχει τις ρίζες της σε αρχαία φρέσκα λουκάνικα που αποτελούνται από αίμα χοίρου αναμεμειγμένο με πηκτικά. Οι συνταγές εξελίχθηκαν σύμφωνα με τον πολιτισμό και την κουζίνα. Πού και πότε παρασκευάστηκαν οι πρώτες πουτίγκες αίματος; Ο Ζαν-Φρανσουά Ρεβέλ πιστώνει την Αρχαία Ελλάδα: «Αφτονίτας, ο εφευρέτης του λουκάνικου αίματος». στο Culture and Cuisine: A Journey Through the History of Food (σελ. 29). Σχετικά με το αίμα ως ανθρώπινη τροφή. 
Γιατί; Γιατί πολύ απλά έχουμε μία από τις πρώτες τεκμηριωμένες αναφορές της πουτίγκας που μπορεί να βρεθεί στην Οδύσσεια του Ομήρου όπου περιγράφεται μια πουτίγκα αίματος ψημένη στο στομάχι ενός χοίρου.Αυτή η αρχική έννοια της πουτίγκας ως διατηρείται στο Black Pudding, το οποίο παρασκευάζεται από χοιρινό ή βοδινό αίμα, με χοιρινό λίπος ή βοδινό κρέας και δημητριακά.

Παραδοσιακό Ρυζόγαλο της γιαγιάς

Υλικά
Νερό. Το νερό το χρησιμοποιούμε για να βράσουμε και να μαλακώσουμε το ρύζι.

Γάλα. Ένα πλήρες γάλα θα σας δώσει πιο γευστικό αποτέλεσμα αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ελαφρύ ή ένα χωρίς λακτόζη.

Ζάχαρη. Η ζάχαρη θα δώσει την απαραίτητη γλύκα. Την ποσότητά της μπορείτε να την αυξομειώσετε ελαφρά ανάλογα με το γούστο σας, ή και να αντικαταστήσετε ένα μέρος της με κάποιο άλλο γλυκαντικό.

Κορν Φλάουρ. Το κορν φλάουρ (νισεστές όπως το λέει η γιαγιά) είναι το λεγόμενο άμυλο αραβοσίτου, το οποίο όταν βράσει απορροφάει νερό και διογκώνεται με αποτέλεσμα να δημιουργεί μία βελούδινη κρέμα.

Βανίλια. Η βανίλια θα δώσει άρωμα και βάθος στο ρυζόγαλο. Ιδανικά θα χρησιμοποιήσετε φυσικό εκχύλισμα βανίλιας (το οποίο θα προσθέσετε στο τέλος, αφού αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά) ή ένα φασόλι βανίλιας κομμένο στη μέση κατά μήκος (το οποίο θα προσθέσετε μέσα στο γάλα που βράζει). Αν δεν έχετε θα βάλετε ένα φιαλίδιο βανιλίνης.

Κανέλα. Η κανέλα πασπαλίζεται πάνω από το ρυζόγαλο αμέσως πριν το σερβίρουμε. Παρόλα αυτά σας προτείνω να ρίξετε και ένα μικρό ξυλάκι κανέλας μέσα στο γάλα που βράζει, γιατί θα δώσει μία επιπλέον διάσταση στο ρυζόγαλο.
Εκτέλεση
Σιγοβράζουμε το ρύζι με το νερό σε σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να απορροφηθεί όλο σχεδόν το νερό.

Κρατάμε μισή κούπα από το γάλα στην άκρη, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο γάλα και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ακόμα.

Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με τη μισή κούπα γάλα μέχρι να διαλυθεί καλά το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και να πήξει.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε μπολ ή σε κυπελάκια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος