Ξενοδοχείο «Σπλέντιτ» («Splendid Palace Hotel») της Θεσσαλονίκης

Ξενοδοχείο «Σπλέντιτ» («Splendid Palace Hotel»)

Το 1917, το ξενοδοχείο «Σπλέντιτ» στεγάστηκε στην οδό Σταδίου και στον αριθμό 22, στο νεόδμητο μέγαρο Ακριβού. Εκεί ξεκινά να λειτουργεί από την 1η Ιουνίου του 1917. Διαθέτει ευάερα δωμάτια με νέα έπιπλα, μεγάλες αίθουσες, ασανσέρ και καλοριφέρ. Διαφημίζεται ως ένα από τα αριστοκρατικότερα ξενοδοχεία της Αθήνας, «με καθαριότης μοναδική, περιποίησις οικογενειακή, προθυμία και τάξις παραδειγματική».
Ιστορικό
Ο δήμαρχος Αχμέντ Χαμντί μπέης, που είχε συνδέσει το όνομά του με μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, κατά την εποχή του εκσυγχρονισμού της οθωμανικής αυτοκρατορίας, έφτιαξε το 1895, στην παραλία, τη δημοτική ψαραγορά (μπαλίκ παζάρ), που ήταν σκεπαστή και είχε 21 μαγαζιά.

Η κλειστή δημοτική ψαραγορά στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το κτίριο δεν έζησε πολύ. Ύστερα από δώδεκα χρόνια κατεδαφίστηκε και στη θέση του χτίστηκε, το 1907, το ξενοδοχείο Σπλέντιτ (Splendid Palace).
Το Σπλέντιτ ήταν μεγάλο και πολυτελές, με εκλεκτή πελατεία. Στο καφέ, στο εστιατόριο και στις αίθουσες ψυχαγωγίας συγκέντρωνε την αριστοκρατία της πόλης, την ηγεσία της Αντάντ και της Εθνικής Άμυνας.
Το πολυτελές σαλόνι του Σπλέντιτ.

Το Σπλέντιτ σημαιοστολισμένο και με τον κόσμο να πλημμυρίζει τη λεωφόρο Νίκης υποδέχεται τον Βενιζέλο.




Το Σπλέντιτ γνώρισε μεγάλες δόξες, αλλά ούτε αυτό έζησε πολύ.


1917_το ξενοδοχείο Splendid
Τον δέκατο χρόνο της ζωής του καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Σε σχέδια του Μαρίνου Δελλαδέτσιμα, έγινε ριζική ανακατασκευή του καμένου κτιρίου, για λογαριασμό της οικογένειας Τουρνιβούκα, και το 1922 ανεγέρθηκε το Mediterranean Palace.
Το θρυλικό Μεντιτερανέ, πανέμορφο, κοσμοπολίτικο και αριστοκρατικό, εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1926. Ο εσωτερικός διάκοσμος ήταν έργο των αδελφών Γεώργιου και Νικόλαου Μαλτζή, από το Αϊβαλί, γνωστών διακοσμητών των αρχοντικών της Θεσσαλονίκης.
Συνδέθηκε με την ιστορία της πόλης και φιλοξένησε σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις.

Στον σεισμό του 1978 το Μεντιτερανέ έπαθε ζημιές. Θα μπορούσε να σωθεί, αλλά από τη μία τα οικονομικά συμφέροντα και η αδιαφορία της πολιτείας από την άλλη οδήγησαν στην κατεδάφισή του.
Χάθηκε ένα στολίδι της Θεσσαλονίκης κι ένα κομμάτι της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της.

Το Μεντιτερανέ αγαπήθηκε από τους Θεσσαλονικιούς και παρ’ όλο που έχουν περάσει σαράντα δύο χρόνια από τότε που κατεδαφίστηκε, δεν έχει ξεχαστεί.

Το ξενοδοχείο «Μεντιτερανέ» (το πρώτο κτήριο αριστερά), δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους,  με εξαιρετική θέα και φήμη,  δέσποζε στην παλιά παραλία για μισό περίπου αιώνα ως το 1978.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος