1 στους 4 Έλληνες στα πρόθυρα της φτώχειας, σε χειρότερη κατάσταση η Σιντική.

Η νέα έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που αφορά το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, μιας και το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αγγίζει 1 στους 4 Έλληνες,

Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας 17 ετών και κάτω (28,1%), παραμένοντας σταθερός σε σχέση με το 2022.

Στον δε, Δήμο μας λόγω και του μεγάλου αρθιμού ηλικιομένων το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο. Παρόλα αυτά βλέπουμε τεράστια ποσά να σπαταλούνται από τον Δήμο για ότι πιο "δεύτερο".  Τα όσα επιχειρηματικά προγράμματα τρέχουν ή υπολογίζετε να τρέξουν το μόνο που κάνουν είναι να φέρνουν κέρδος σε αυτούς που ήδη δεν είναι στα πρόθημά της φτώχειας. 

Ειδικότερα, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή λογαριασμών ενέργειας με το ποσοστό αυτό να υπερδιπλασιάζεται όταν πρόκειται για νοικοκυριά που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας. Σύμφωνα με την έρευνα το 39,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται σε 14,4%. Το 64,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, ενώ για τον μη φτωχό πληθυσμό το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 24,9%. Σχεδόν τα μισά νοικοκυριά (47,3%) αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή ενοικίου, δόσεις δανείου και παγίων λογαριασμών ενώ σε ποσοστό 44,3% δηλώνουν αδυναμία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος της ΕΛΣΤΑΤ.

Αναφορικά με την υλική στέρηση σε βασικές ανάγκες και υλική στέρηση η έρευνα κατέδειξε ότι το 82,8% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει αδυναμία πληρωμής μίας εβδομάδας διακοπών. Το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται σε 33,8% . Το 39,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται σε 14,4%. Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει επιβάρυνση από το κόστος στέγασης ανέρχεται σε 28,5%, ενώ το ποσοστό για τον φτωχό και για τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 86,3% και 15,1%, αντίστοιχα. Το 31,4% του πληθυσμού που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε 51,3% για τον φτωχό πληθυσμό και σε 28,5% για τον μη φτωχό πληθυσμό.

Την ίδια ώρα, ένα στους δύο Έλληνες θεωρεί την ακρίβεια ως το κορυφαίο πρόβλημα της κοινωνίας με βάση την έρευνα της εταιρείας Pulse, την ώρα που σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανόδου των τιμών μέσα σε ένα μήνα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος