Άγιος Αλφαίος ο Απόστολος, 26 Μαΐου

Ο Άγιος Ιάκωβος του Αλφαίου ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου, αδελφός του Ματθαίου του ευαγγελιστή και γιος του Αλφαίου. Ο Ιάκωβος, αφού αγωνίστηκε για την αλήθεια του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, έπειτα πήγε και σε άλλες χώρες για να κηρύξει το Ευαγγέλιο. Εκεί, κατέστρεφε τους βωμούς των ειδώλων και με τη χάρη του Θεού γιάτρευε αρρώστιες και εξεδίωκε τα ακάθαρτα πνεύματα. Γι' αυτό και οι ειδωλολάτρες τον ονόμαζαν θείο σπέρμα. Ο ιδρώτας, οι μόχθοι και οι κίνδυνοι που υπέστη για τη διάδοση του Ευαγγελίου, ήταν πολλοί. Ο θάνατος πολλές φορές τον πλησίασε, αλλά στη σκέψη του Ιακώβου κυριαρχούσαν ενθαρρυντικά τα λόγια του Κυρίου, «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι» (Μάρκου, η' 34). Εκείνος που θέλει να με ακολουθεί σαν γνήσιος μαθητής μου, λέει ο Κύριος, ας απαρνηθεί το διεφθαρμένο από την αμαρτία εαυτό του, και ας πάρει την απόφαση να υποστεί για μένα όχι μόνο θλίψη και δοκιμασία, αλλά ακόμα και θάνατο σταυρικό. Και τότε ας με ακολουθεί, μιμούμενος το παράδειγμα μου. Έτσι και ο Ιάκωβος, μιμούμενος το Διδάσκαλο του, υπέστη σταυρικό θάνατο.
Έχει μείνει στην ιστορία ως ο Ἰάκωβος ὁ μικρός, επίσης αναγνωρίζεται από τον ιερέα Ιερώνυμο του 4ου αιώνα ως το ίδιο πρόσωπο που αποκαλείται επίσης «Ιάκωβος ο Δίκαιος» και «Ιάκωβος, αδελφός του Ιησού» στη Βίβλο, που θεωρείται από τον Ιερώνυμο και άλλους ως πραγματικά ξάδερφος του Ιησού.

Λιγότερο συναινετικά, ταυτίζεται παραδοσιακά με τον Ιάκωβο, γιο του Αλφαίου, ενός από τους Δώδεκα Αποστόλους.

 Στην Καινή Διαθήκη, το όνομα «Ιάκωβος» προσδιορίζει πολλούς άνδρες. Ο Ιάκωβος ο Μικρότερος ονομάστηκε μόνο σε σχέση με τη μητέρα του «Μαρία», η οποία είναι επίσης η μητέρα του Ιωσήφ, ο οποίος αποκαλείται Ιωσήφ από τον Μάρκο.

Υπάρχουν τέσσερις αναφορές:
«Μαρία, η μητέρα του Ιακώβου και του Ιωσήφ» (Ματθαίος 27:56).
«Μαρία, η μητέρα του Ιακώβου του νεότερου και του Ιωσή» (Μάρκος 15:40) (το «Ιάκωβος ο νεότερος» εδώ έχει επίσης μεταφραστεί «Ιάκωβος ο μικρότερος»).
«Μαρία η μητέρα του Ιακώβου» (Μάρκος 16:1 και Λουκάς 24:10).
Αυτή η «Μαρία» μπορεί να ήταν η Μαρία του Κλόπα, που αναφέρεται μόνο στο Ιωάννη 19:25. Είναι απίθανο να είναι η Μαρία η μητέρα του Ιησού, καθώς δεν προσδιορίζεται ως μητέρα του Ιησού, αλλά ονομάζεται μόνο μητέρα του Ιακώβου του Μικρότερου και του Ιωσήφ/Ιωσή. Στο Κατά Ματθαίος 27:56, διακρίνεται σαφώς από τη μητέρα του Ιακώβου, γιου του Ζεβεδαίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος