Φυλακίσεις και απειλές από τους Βουλγάρους στον ημερολόγιο του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου, 21 Ιουνίου 1913

Το απόσπασμα από το ημερολόγιο του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου περιγράφει μια ταραγμένη περίοδο για την πόλη των Σερρών κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου την 21η Ιουνίου του 1913.

Περιγραφή της κατάστασης:

Απειλητικοί στρατιώτες: Οι στρατιώτες παραμένουν απειλητικοί, δημιουργώντας κλίμα φόβου και αβεβαιότητας στην πόλη.
Συλλήψεις και φυλακίσεις:
Ενημερώνεται με επιστολή ότι ο Γυμνασιάρχης Παπαπαύλου, ο ιατρός Χρυσάφης και δύο νέοι από καλές οικογένειες, ο Κ. Σταμούλης και ο Ν. Φωκάς, φυλακίστηκαν στο Διοικητήριο.
Περίπου 25 άλλοι περιορίστηκαν σε διάφορες φυλακές.
Επίσκεψη του αξιωματικού Μαλίνωβ:
Ο Μαλίνωβ, ανώτερος αξιωματικός, επισκέπτεται τον Μητροπολίτη και του λέει ότι, λόγω της επιρροής που έχει στους Χριστιανούς, πρέπει να τους προειδοποιήσει να μην αντισταθούν στον στρατό ή τη Διοίκηση.
Τονίζει ότι αν οι κάτοικοι συμμορφωθούν, δεν θα πάθουν τίποτα, αλλά αν αντισταθούν, η πόλη θα καταστραφεί.
Κινητικότητα στην πόλη:
Τη νύχτα ακούγεται μεγάλη κίνηση στην πόλη από φορτηγά, άμαξες, άλογα και στρατεύματα, υποδηλώνοντας έντονη στρατιωτική δραστηριότητα και πιθανή προετοιμασία για επιπλέον δράση ή επίθεση.
Το ημερολόγιο αυτό αντικατοπτρίζει τις δραματικές συνθήκες που επικρατούσαν και τις απειλές που δέχονταν οι κάτοικοι των Σερρών κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης ιστορικής περιόδου.

 «Οι στρατιώται παραμένουσιν απειλητικοί. Δι' επιστολής εγνώσθη, ότι ο Γυμνασιάρχης Παπαπαύλου, ο ιατρός Χρυσάφης και δύο νέοι εκ των καλλιτέρων οικογενειών, Κ. Σταμούλης και Ν. Φωκάς εφυλακίσθησαν εν τω Διοικητηρίω, έτεροι δε, περί τους 25, περιορίσθηκαν εν ταις διαφόρους ειρκταίς. Ο Ποπώβ επανήλθεν, αλλ' ακούσας ότι ο επίσκοπος ασθενεί εισέτι, ανεχώρησε...Περί την τετάρτην ώραν μετά μεσημβρίαν ήλθεν εις την Μητρόπολιν ο εκ των ανωτέρων αξιωματικών Μαλίνωβ, όστις είπε μοι τα εξής βαρυσήμαντα: «Επειδή γιγνώσκομεν, ότι έχετε επιρροήν επί των Χριστανών, διά τούτο γνωστοποιήσατε εις αυτούς να μην εναντιωθώσι, μήτε εις τον στρατόν, μήτε εις την Διοίκησιν. Εάν ούτω προσενεχθώσι, σας δίδω τον λόγον της τιμής, ότι ουδέν έχουσι να πάθωσιν, εν εναντία όμως περιπτώσει, σας γνωστοποιώ ότι θα καταστρέψωμεν την πόλιν... Την νύκτα μεγάλη κίνησις ακούεται εν τη πόλει φορτηγών αμαξών, ίππων και στρατευμάτων».

Διαβάστε για το Ημερολόγιο του του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου ΕΔΩ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος