Απόσπασμα από το ημερολόγιο του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου, 23 Ιουνίου 1913

Το απόσπασμα από το ημερολόγιο του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου της Κυριακής, στις  23 Ιουνίου 1913, αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη των Σερρών εκείνη την εποχή. Από τα λόγια του Μητροπολίτη προκύπτουν τα εξής σημεία:

Η πόλη των Σερρών έμοιαζε με νεκρόπολη, καθώς δεν υπήρχε καθόλου κίνηση στους δρόμους. Αυτό δείχνει την έντονη ανησυχία και την αίσθηση εγκατάλειψης που επικρατούσε.

Ο Μητροπολίτης αναφέρει ότι οι διοικητές Βούλκωβ και Χαμαμτζήεβ, μαζί με όλο το προσωπικό, την αστυνομία και τη χωροφυλακή, είχαν δραπετεύσει τη νύχτα. Συνεπώς, δεν υπήρχε καμία εξουσία στην πόλη.

Πολλοί πολίτες αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για την πόλη. Οι περισσότεροι από αυτούς άρχισαν να ετοιμάζονται για άμυνα εναντίον των Βουλγάρων στρατιωτών, κομιτατζήδων και χωρικών που αναμένονταν να έρθουν από το βορρά με σκοπό τις δολοφονίες και τις λεηλασίες.

Αυτές οι πληροφορίες παρέχουν μια εικόνα της απελπισμένης προσπάθειας των κατοίκων να προετοιμαστούν για την επικείμενη επίθεση.

«Η πόλις ομοιάζει προς νεκρούπολιν. Ουδεμία κίνησις. Εγνώσθη, ότι οι Διοικηταί Βούλκωβ και Χαμαμτζήεβ, και όλον το προσωπικόν, η αστυνομία και η χωροφυλακή εδραπέτευσαν την νύκτα, συνεπώς ουδεμία εξουσία υπάρχει εν τη πόλει. Κατενοήθη υπό πολλών, πολιτών ότι μέγας κίνδυνος επικρέμαται επί της πόλεως, και οι περισσότεροι ήρξαντο ετοιμαζόμενοι προς άμυναν εναντίον των επελευσομένων από βορρά βουλγάρων στρατιωτών, κομιτατζήδων και χωρικών χάριν φόνων και λαφύρω».

Διαβάστε για το Ημερολόγιο του του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου ΕΔΩ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος