Αίτημα για στρατό στα Σέρρας με αρνητική απάντηση από το ημερολόγιο του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου, στις 27 Ιουνίου 1913

Η καταχώρηση από το ημερολόγιο του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου στις 27 Ιουνίου 1913 δίνει μια λεπτομερή εικόνα των γεγονότων εκείνης της περιόδου, καθώς και της αγωνίας και της απόγνωσης των κατοίκων των Σερρών μπροστά στην προελαύνουσα βουλγαρική απειλή.

Ανάλυση της Καταχώρησης
Περιορισμός Πυροβολισμών:
Ο Μητροπολίτης σημειώνει ότι οι πυροβολισμοί ήταν σπανιότεροι εκείνη την ημέρα, υποδηλώνοντας μια προσωρινή ηρεμία ή ανασύνταξη των δυνάμεων.

Αποστολή Δεύτερης Επιτροπής:
Μια δεύτερη επιτροπή με επιστολές στάλθηκε στον διοικητή του ελληνικού στρατού στην Κομάργια. Αυτή η ενέργεια δείχνει την επιμονή και την ελπίδα των τοπικών αρχών για στρατιωτική βοήθεια. Την επιτροπή αποτελούσαν ο βοηθός επίσκοπος Χριστουπόλεως Αμβρόσιος, ο Δημοσθένης Μέλφος και ο Κώστας Ζιάκας γραμματέας του Προξενείου.

Συνοδεία Επισκόπου:
Η παρουσία του επισκόπου υποδηλώνει τη σοβαρότητα της αποστολής και τη στήριξη της Εκκλησίας στις προσπάθειες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Δυσκολίες Συντονισμού:
Ο διοικητής ανέφερε ότι δεν είχε εντολές να προχωρήσει προς τις Σέρρες, κάτι που τονίζει τις δυσκολίες στον συντονισμό και την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του ελληνικού στρατού.

Ανάγκη Ανωτάτων Εντολών:
Ο επίσκοπος και ο διευθυντής της αστυνομίας της Νιγρίτας ζήτησαν τηλεφωνικώς βοήθεια από τον βασιλιά, ο οποίος διέταξε την προέλαση των στρατευμάτων. Αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα των τοπικών αρχών να πετύχουν την υποστήριξη που χρειάζονταν.

Καθυστέρηση λόγω Ατελούς Γέφυρας:
Η γέφυρα στον Στρυμόνα ήταν ημιτελής, εμποδίζοντας την άφιξη των ενισχύσεων. Αυτή η καθυστέρηση αποδεικνύεται μοιραία, καθώς χωρίς την έγκαιρη άφιξη βοήθειας, η πόλη των Σερρών κινδύνεψε σοβαρά.

Ιστορικό Πλαίσιο
Η καταστροφή της πόλης των Σερρών κατά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο ήταν αποτέλεσμα της βουλγαρικής αντεπίθεσης. Οι προσπάθειες των τοπικών αρχών και των στρατιωτικών δυνάμεων να οργανώσουν την άμυνα και να εξασφαλίσουν βοήθεια αποδεικνύονται συχνά αδύναμες μπροστά στις υλικοτεχνικές δυσκολίες και την ταχύτητα των εξελίξεων στο πεδίο της μάχης.

«Οι πυροβολισμοί σήμερον σπανιώτεροι. Την πρωίαν εστάλη δευτέρα επιτροπή μετά γραμμάτων προς τον Δοικητήν του εν Κομάργιαν ελληνικού στρατού, ην συνώδευσε και ο επίσκοπός μου. Ειπόντος του Διοικητού ότι δεν έχει διαταγάς να προχωρήση προς τας Σέρρας, επίσκοπος μετά του διευθυντού της εν Νιγρίτη αστυνομίας κ. Κρανάκη παρεκάλεσε τηλεφωνικώς εκείθεν την Α. Μεγαλειότητα, ήτις και διέταξε την προέλασιν του εν Κομάργια τμήματος της στρατιάς, ως και της εν Ορλιάκω εβδόμης Μεραρχίας. Δυστυχώς η εν Κομάργιαν γέφυρα επί του Στρυμόνος ην ημιτελής, τούτου δε ένεκα ουδεμία βοήθεια έφθασε την εσπέραν ταύτην». 
Διαβάστε για το Ημερολόγιο του του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου ΕΔΩ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος