Υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων στη Βυρώνεια, 1 Ιουλίου 1913

Οι ελληνικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία του Βασιλέα Κωνσταντίνου Α', κατάφεραν σημαντικές νίκες εναντίον των βουλγαρικών δυνάμεων, και προχώρησαν βαθιά στη βουλγαρική επικράτεια.

Στις 1 Ιουλίου 1913, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βυρώνειας, στη σκιά ενός πλάτανου, οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας συναντήθηκαν για να υπογράψουν την ανακωχή. Η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο Α' και τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.

Η ανακωχή προέβλεπε την παύση των εχθροπραξιών και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ειρήνη, που τελικά οδήγησε στην υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου στις 10 Αυγούστου 1913.

Η ανακωχή αυτή ήταν κρίσιμη, καθώς καθόρισε τους όρους για την τελική ειρηνευτική συμφωνία που επρόκειτο να υπογραφεί. Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από τις συγκρούσεις, αποκτώντας εδάφη όπως η Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Μακεδονίας.
Αναμνηστική Πλάκα
Στο σημείο όπου υπογράφηκε η ανακωχή, έχει τοποθετηθεί χάλκινη αναμνηστική πλάκα που γράφει:
«Δευτέρα 1η Ιουλίου 1913 Βούλγαροι κατατροπωθέντες εζήτησαν ανακωχήν. Ενταύθα στρατηγείον συνηργάσθησαν επί όρων αυτής ο στρατηλάτης Βασιλεύς Κωνσταντίνος και ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αυτή η πλάκα τιμά την ημέρα και το σημαντικό γεγονός της ανακωχής, που έβαλε τέλος στις συγκρούσεις και οδήγησε στην ειρηνευτική συμφωνία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος