Ο Γυμναστικός Σύλλογος Σερρών διοργάνωσε εκδρομή στο Δεμίρ - Ισσάρ, 1 Ιουλίου 1915

Για δεύτερη χρονιά ο Γυμναστικός Σύλλογος Σερρών διοργάνωσε εκδρομή στο Σιδηρόκαστρο, την 1 Ιουλίου 1915, προκειμένου να τιμηθούν οι νεκροί της μάχης του Δεμίρ Ισσάρ, αλλά και η απελευθέρωση της περιοχής. Τετρακόσιοι εκδρομείς, μεταξύ των οποίων και οι Σερραίοι πρόσκοποι, ξεκίνησαν στις 7 το πρωί από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης των Σερρών υπό τους ήχους της φιλαρμονικής και τις ζητωκραυγές πολλών συμπολιτών τους. 
Στο σταθμό του Δεμίρ Ισσάρ τη σημαιοστόλιστη αμαξοστοιχία με τους Σερραίους επισκέπτες περίμεναν εκδρομείς από το Σιδηρόκαστρο και την Τζουμαγιά με σημαίες και λάβαρα. Ανάμεσα στ’ άλλα ξεχωριστή θέση είχε το ολόχρυσο βυζαντινό λάβαρο του «ομίλου Ευελπίδων Μελενίκου», το οποίο είχε κεντηθεί στην Αθήνα από τη διευθύντρια του εργοστασίου εργοχείρων «Η πρόοδος», κ.
Τσίλλερ, και υπό την επιμέλεια του νομισματολόγου Σβορώνου κατά την υπόδειξη του βασιλιά, με φιλοδοξία ν’ αποτελούσε πρότυπο για τη δημιουργία βυζαντινών λαβάρων και στα υπόλοιπα μακεδονικά σωματεία. Σ’ αυτό εικονιζόταν ένας αργυροκέντητος δικέφαλος αετός μπροστά από τον τρούλο της Αγιά-Σοφιάς, ενώ από πάνω αναγραφόταν με χρυσή κλωστή: «Σύνδεσμος Ευελπίδων
Μελενίκου 1906-1907».
Έχοντας επικεφαλής τη φιλαρμονική, τα λάβαρα και τους προσκόπους, οι συγκεντρωμένοι εκδρομείς πορεύτηκαν μέχρι τον τόπο του μνημόσυνου, όπου στεφάνια κατέθεσαν ο Γυμναστικός Σύλλογος Σερρών, η Β΄ προσκοπική ομάδα, ο Πολιτικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου και ο δήμος Τζουμαγιάς. Λυρικό λόγο εκφώνησε ο δήμαρχος Τζουμαγιάς, Β. Καφταντζής, για ν’ ακολουθήσει στη συνέχεια η δοξολογία και η απαγγελία ομιλίας από το διοικητικό επίτροπο Σιδηροκάστρου, Στ. Σταματίου. Αμέσως μετά οι εκδρομείς επισκέφτηκαν τα διάφορα αξιοθέατα του Σιδηροκάστρου, με τα βλέμματα να επικεντρώνονται κυρίως στην επιγραφή «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΒ΄» πλαισιωμένη με το στέμμα των βυζαντινών
αυτοκρατόρων, που είχε χαραχθεί στον ψηλό βράχο της κωμόπολης ύστερα από
πρωτοβουλία του τοπικού μητροπολίτη. Και η εκδρομή ολοκληρώθηκε με παράθεση γεύματος από τον δήμο του Δεμίρ-Ισσάρ, στο οποίο παρακάθησαν μεταξύ άλλων ο νομαρχεύων Γκαίτε Τζιβαρόπουλος, το προεδρείο του Γυμναστικού Συλλόγου, οι αρχές του Σιδηροκάστρου και της Τζουμαγιάς κλπ.

Με πληροφορίες από

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος