Ληστείες στην περιοχή γύρω από το παζάρι του Πραβίου, 9 Ιουλίου 1885

Στο χάρτη του Joseph Grassl-1860, βλέπουμε τον παλιό παραλιακό δρόμο (ίσως στα ίχνη της Εγνατίας Οδού) να διέρχεται από τη Pravista (Πράβι-Ελευθερούπολη), την Καβάλα, την Karasu Jenidscheh (Γενισέα), το Jasykoi (Ίασμος), την Giumurdschina (Κομοτινή), το Feredschik (Φέρρες) ...Κωνσταντινούπολη

Το μεγάλο παζάρι στο Πραβί (σήμερα Ελευθερούπολη) ήταν ξακουστό και στα Σέρρας, αρκετοί Σερραίοι πηγαίναν στο παζάρι για να αγοράσουν και να πουλήσουν εμπορεύματα και ζώα.

Επί Τουρκοκρατίας το Πράβι ήταν έδρα μουδίρη (επάρχου), καδή, οικονομικού εφόρου, τελώνη και ταμία, η δε ελληνική ορθόδοξη κοινότητά του διακρινόταν για την πρόοδό της και την αγάπη της για τα Ελληνικά γράμματα. Η συμαντικότητά του έχει να κάνει και με την θέση του μιας και ήταν πάνω στην κεντρική οδό για την Κωνσταντινούπολη (ίσως στα ίχνη της Εγνατίας Οδού της Ρωμαικής περιόδου)

Στις 27 Ιουνίου/9 Ιουλίου 1885, σημειώθηκαν αρκετές ληστείες στην περιοχή γύρω από το παζάρι του Πραβίου. Πολλοί μικρέμποροι και υπάλληλοι εμπόρων που πήγαιναν στο παζάρι έπεσαν θύματα ληστών. Δύο από αυτούς προσπάθησαν να αντισταθούν, με αποτέλεσμα να δεχτούν πυροβολισμούς, και ο ένας από αυτούς πέθανε.

Το τραγελαφικό στοιχείο της υπόθεσης ήταν ότι σε απόσταση είκοσι λεπτών ή μισής ώρας βρίσκονταν φύλακες, οι οποίοι, παρότι ειδοποιήθηκαν, δεν έκαναν τίποτα για να καταδιώξουν τους ληστές. Η δικαιολογία τους ήταν ότι γιόρταζαν το Ραμαζάνι. Αυτή η λεπτομέρεια αναδεικνύει τόσο την επικινδυνότητα της περιοχής όσο και την ανεπάρκεια των μέτρων ασφαλείας της εποχής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος