Κωνστάντιος Ματουλόπουλος

Ο Κωνστάντιος ήταν Έλληνας κληρικός, Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Γεννήθηκε το 1841 στην οικογένεια Ματουλόπουλου στο εγκαταλειμμένο χωριό Πάδη ή στην Κοζάνη από οικογένεια που καταγόταν από τον Μικρόβαλτο. 

Το 1872 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον επίσκοπο Ευγένιο Σερβίων στον οποίο διακόνησε για 6 χρόνια.

Από το 1874 υπηρέτησε ως αρχιδιάκονος στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Τον Μάρτιο του 1876, η Σύνοδος της Επισκοπής Θεσσαλονίκης στον ναό του Αγίου Δημητρίου τον εξέλεξε Επίσκοπο Αρδαμερίου στη Γαλάτιστα. 

Χειροτονήθηκε στις 7 Μαρτίου στην ίδια εκκλησία. Η χειροτονία πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Ιωακείμ της Θεσσαλονίκης μαζί με τους Μητροπολίτες Ιερόθεο Βοδενών, Κωνσταντίνο Κασσάνδρας, και τους Επισκόπους Ιερεμία Καμπανίας και Μελέτιο Πολυανής και τον πρώην Επίσκοπο Αρδαμερίου Άνθιμο. 

Παρέμεινε σε αυτή τη θέση για 14 χρόνια. Στις 29 Ιουλίου 1889, έγινε Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης 
Στις 10 Ιουλίου 1891, έφτασε στα Σέρρας ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Κωνσταντίνος Ματουλόπουλος, «ως Συνέξαρχος και βοηθός» του Εξάρχου στα Σέρρας, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Σωφρόνιου. Η αποστολή τους είχε ανατεθεί από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και στόχος τους ήταν να επιλύσουν τις αντιθέσεις που είχαν δημιουργηθεί εντός της ελληνικής Κοινότητας των Σερρών εξαιτίας των άστοχων ενεργειών του Μητροπολίτη Σερρών Κωνσταντίνου Βαφείδη.

Στις 30 Απριλίου (ή την 1η Μαΐου) 1892, μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, έχοντας συνυποψηφίους τους Επισκόπους Περιστεράς Παρθένιο και Κίτρους Λεόντιο.

Στις 31 Μαΐου 1894, επέστρεψε στην Κοζάνη, όπου παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του 
Επιστολή του Μητροπολίτη Κωνσταντίνου Ματουλόπουλου προς τον Ίωνα Δραγούμη, 24 Μαρτίου 1907.

Πέθανε στις 14 Ιουνίου 1910.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος