Η Αφρική χωρίζεται σταδιακά σε δύο ηπείρους

Η Αφρική χωρίζεται σταδιακά σε δύο ηπείρους, μια διαδικασία που καθοδηγείται από τεκτονική δραστηριότητα και που μπορεί να διαρκέσει εκατομμύρια χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αυτό το γεωλογικό φαινόμενο συμβαίνει κατά μήκος του Ρήγματος της Ανατολικής Αφρικής, ενός σημαντικού τεκτονικού ορίου που εκτείνεται από την περιοχή του Άφαρ στη βορειοανατολική Αιθιοπία μέχρι την Κένυα και την Τανζανία, φτάνοντας στη Μοζαμβίκη.

Βασικά Σημεία:
Ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής: Το Ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής είναι ένα αποκλίνον τεκτονικό όριο, όπου η Αφρικανική Πλάκα χωρίζεται σε δύο μικρότερες πλάκες: την Πλάκα της Σομαλίας και την Πλάκα της Νουβίας. Αυτό το ρήγμα χαρακτηρίζεται από σεισμική δραστηριότητα, ηφαιστειακές εκρήξεις και το σχηματισμό μεγάλων κοιλάδων.

Σχηματισμός Νέου Ωκεανού: Καθώς το ρήγμα συνεχίζει να διευρύνεται, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στο σχηματισμό ενός νέου ωκεανού, που θα διαχωρίσει το ανατολικό τμήμα της Αφρικής από το υπόλοιπο της ηπείρου. Η Πλάκα της Σομαλίας, η οποία κινείται προς τα ανατολικά, μπορεί να απομακρυνθεί, δημιουργώντας μια ξεχωριστή χερσόνησο.

Χρονικό Πλαίσιο: Αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά αργή και μπορεί να διαρκέσει δεκάδες εκατομμύρια χρόνια μέχρι να οδηγήσει σε πλήρη διαχωρισμό. Με την πάροδο του χρόνου, το ρήγμα θα συνεχίσει να διευρύνεται και η κοιλάδα μπορεί να γεμίσει με νερό, οδηγώντας τελικά στη δημιουργία μιας νέας ωκεάνιας λεκάνης.

Γεωλογική Δραστηριότητα: Η διαδικασία του ρήγματος συνοδεύεται από σημαντική γεωλογική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων συχνών σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων. Η περιοχή φιλοξενεί μερικά από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, όπως το Όρος Νιραγκόνγκο και το Όρος Κιλιμάντζαρο.

Συνοψίζοντας, η Αφρική πράγματι υφίσταται μια αργή διαδικασία διαχωρισμού, καθοδηγούμενη από τεκτονικές δυνάμεις. Ωστόσο, ο πλήρης διαχωρισμός σε δύο ξεχωριστές ηπείρους είναι ένα μακροπρόθεσμο γεωλογικό γεγονός που θα εξελιχθεί σε εκατομμύρια χρόνια.

Αλλαγές που συμβαίνουν στο «τώρα»
Ακόμα και μέσα στη διάρκεια ζωής μας ως είδος, έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές, με την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας και το λιώσιμο των πάγων να εξαφανίζουν γέφυρες ξηράς και να αποξενώνονται κοινότητες.

Φυσικά, αυτό δεν είναι στην κλίμακα της «Μετατόπισης των Ηπείρων» που συμβαίνει σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Μτατόπιση των Ηπείρων είναι η κίνηση του φλοιού της Γης καθώς οι τεκτονικές πλάκες αλληλοτρίβονται στην επιφάνεια του μανδύα.

Τι μεταβολές παρατηρούνται στην Αφρική;
Αν θέλετε μια εικόνα αυτής της γεωλογικής διαδικασίας σε δράση, φαίνεται ότι η Αφρική είναι αυτή τη στιγμή ένα καλό μέρος για να τη δούμε να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας, αν και φυσικά σε γεωλογικό χρονικό διάστημα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι γεωλόγοι έχουν παρατηρήσει πολλά ρήγματα να εμφανίζονται σε όλη την τεράστια ήπειρο.

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι η αφρικανική τεκτονική πλάκα σπάει στα δύο, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράκτιες χώρες χωρίς διέξοδο στη θάλασσα, όπως η Ζάμπια και η Ουγκάντα, να αποκτήσουν τις δικές τους ακτές σε ένα μακρινό μέλλον.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη θεωρία που έχουν οι γεωλόγοι για το πώς σχηματίστηκε το ρήγμα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η αιτία θα μπορούσε να είναι η διάβρωση του εδάφους.

Μέρος της Αφρικής θα μπορούσε να αποκοπεί από τα υπόλοιπα. (Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ)

Ερευνητική πρόταση
Κάποιοι άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Lucía Pérez Díaz, μεταδιδακτορικής ερευνήτριας στο Royal Holloway University του Λονδίνου, πιστεύουν ότι είναι ένας συνδυασμός και των δύο.

Η Díaz πρότεινε ότι οι ρωγμές που βλέπουμε στην επιφάνεια μπορεί να προκαλούνται από πιο μαλακά εδάφη που γεμίζουν ένα ρήγμα που σχετίζεται με την τεκτονική δραστηριότητα.

Η έρευνά της υποδηλώνει ότι κατά τη διάρκεια δεκάδων εκατομμυρίων ετών ο ωκεανός θα αρχίσει να γεμίζει το κενό καθώς το ρήγμα φτάνει στην ακτή. Μόλις ο ωκεανός πλημμυρίσει επαρκώς, τότε ουσιαστικά θα αποκόψει ένα μέρος της Αφρικής από το υπόλοιπο.

Γιατί η Αφρική χωρίζεται στα δύο;
Η διάσπαση της ηπείρου συνδέεται με το East African Rift, μια ρωγμή μήκους 56 χιλιομέτρων ή 35 μιλίων που εμφανίστηκε στην έρημο της Αιθιοπίας το 2005.

Αυτό θα πυροδοτήσει τον σχηματισμό μιας νέας θάλασσας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Economic Times. Τα σεισμικά δεδομένα που υπάρχουν στην έρευνα δείχνουν ότι η δημιουργία του ρήγματος προκλήθηκε από παρόμοιες τεκτονικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον πυθμένα του ωκεανού.

Πόσο γρήγορα χωρίζεται η Αφρική;
Ο ρυθμός με τον οποίο η Αφρική σπάει κατά μήκος της Ανατολικής Αφρικανικής Ρήγας είναι περίπου 7 χιλιοστά (0,2 ίντσες) τον χρόνο. Αυτή η απόκλιση μετριέται μεταξύ των πλακών Νουβίας και Σομάλι, οι οποίες αργά-αργά απομακρύνονται μεταξύ τους. Αυτή τη στιγμή, η ρωγμή βρίσκεται ακόμα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, αλλά καθώς συνεχίζει να διευρύνεται, το έδαφος εντός της κοιλάδας της ρωγμής θα βυθιστεί.

Κατά τη διάρκεια μεγάλου χρονικού διαστήματος, εάν το ρήγμα διασταυρωθεί επαρκώς, θα μπορούσαν τελικά θαλάσσια ύδατα να πλημμυρίσουν την κοιλάδα της ρήγας, απομονώνοντας κάοια μέρη του από το υπόλοιπο της ηπείρου. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Παρόμοιες ρωγμές σε πιο προηγμένα στάδια ανάπτυξης περιλαμβάνουν την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Αυτά είναι παραδείγματα όπου θαλάσσια ύδατα έχουν ήδη πλημμυρίσει τις ρηγματικές ζώνες, δημιουργώντας σημαντικούς ωκεανούς-χώρους.

Όσον αφορά το εντυπωσιακό ρήγμα που προκάλεσε ανησυχία το 2018, οι γεωλόγοι πιστεύουν τώρα ότι ήταν μια προϋπάρχουσα ρωγμή που είχε παραμείνει αόρατη επειδή είχε καλυφθεί με ηφαιστειακή στάχτη από έκρηξεις στο παρελθόν. Αυτή ξαφνικά εκτέθηκε κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων όταν οι βαθιές στρώσεις υδατοκολλημένης ηφαιστειακής στάχτης κατέρρευσαν.

Ιστορικό παράδειγμα από την Ευρώπη
Ένα παρόμοιο γεγονός, αν και με διαφορετικά αίτια, συνέβη όταν τα Βρετανικά Νησιά αποκόπηκαν από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Μέχρι περίπου 450.000 χρόνια πριν, τα Βρετανικά Νησιά ήταν συνδεδεμένα με την Ευρώπη, αλλά η διάβρωση μιας κοιλάδας στην περιοχή που είναι τώρα το Αγγλικό Κανάλι προκάλεσε μια καταστροφική πλημμύρα καθώς η θάλασσα εισέβαλε.

Αυτό άφησε αυτό που θα ήταν το δυτικότερο άκρο της Ευρώπης ως ένα ολοκαίνουργιο σύνολο νησιών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο καπετάν Μητρούσης (με τους άνδρες του) εισήλθε στην πόλη των Σερρών, 13 Ιουλίου 1907

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος