Άγιος Ιωνάς ο θαυματουργός Αρχιεπίσκοπος Νοβογορδίας, 5 Νοεμβρίου

Ο Άγιος Ιωνάς, Αρχιεπίσκοπος Νόβγκοροντ (Νοβογορδίας /Novgorod), ονομαζόταν Ιωάννης στην κοσμική ζωή. Ορφανός από μικρή ηλικία, υιοθετήθηκε από μια πλούσια χήρα που ζούσε στη Νόβγκοροντ και, προσπαθώντας να μορφώσει τον νεαρό, τον έστειλε στο σχολείο. Όταν ο Άγιος Ιωνάς συνάντησε μια μέρα στο δρόμο τον ευλογημένο Μιχαήλ από τον Κλόπσκ, εκείνος προφήτευσε ότι θα γινόταν Αρχιεπίσκοπος Νόβγκοροντ. Ο Ιωάννης εμόνασε στο ερημητήριο Ότενσκ, το οποίο βρίσκεται 50 βερστά (περίπου 33 μίλια) από την πόλη. Έγινε ηγούμενος του ερημητηρίου. Αργότερα, μετά τον θάνατο του Αγίου Ευθυμίου το 1458, ο λαός της Νόβγκοροντ τον επέλεξε για να είναι ο αρχιεπίσκοπός τους. Ο Άγιος Ιεράρχης Ιωνάς ήταν ιδιαίτερα σεβαστός στη Μόσχα, και κατά την διάρκεια της θητείας του, οι πρίγκιπες της Μόσχας δεν παρενέβαιναν στην ανεξαρτησία της Νόβγκοροντ. Ο Άγιος Ιωνάς, Μητροπολίτης Μόσχας (1449-1461), ήταν φίλος του ιεράρχη Νόβγκοροντ και είχε σκοπό να τον κάνει διάδοχό του. Το 1463, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωνάς ίδρυσε την πρώτη εκκλησία στο έδαφος της Νόβγκοροντ, που ονομάστηκε προς τιμήν του Αγίου Σέργιου του Ραδονέζ. Επιθυμώντας να επαναφέρει τις αρχαίες εκκλησιαστικές παραδόσεις της Νόβγκοροντ, κάλεσε στη Νόβγκοροντ τον διάσημο συντάκτη βίων αγίων Παχώμιο Λογοθέτη, ο οποίος, βασιζόμενος σε τοπικές πηγές, συνέθεσε ακολουθίες και αγιογραφίες των πιο γνωστών αγίων της Νόβγκοροντ.

Αυτή την εποχή ξεκίνησε η ανέγερση της Ιεράς Μονής Σολοβέτσκυ. Ο Άγιος Ιεράρχης Ιωνάς βοήθησε και συμμετείχε σημαντικά στην ίδρυση της μονής. Μαζί με τις κοσμικές αρχές της Νόβγκοροντ, ο Άγιος Ιωνάς χορήγησε στον Άγιο Ζωσιμά μια ειδική ευλογημένη γράμματα, παραχωρώντας ολόκληρο το νησί Σολόβκι στη νέα μονή.

Μετά από πολλές δοκιμασίες, ο ιεράρχης, νιώθοντας το τέλος του να πλησιάζει, έγραψε την πνευματική του διαθήκη, καθοδηγώντας να ταφεί το σώμα του στην Ιερά Μονή Ότενσκ. Μετά την Θεία Κοινωνία στις 5 Νοεμβρίου 1470, ο Άγιος Ιεράρχης εκοιμήθη στον Κύριο.

Μια επιστολή που έγραψε το 1464 ο Άγιος Ιεράρχης προς τον Μητροπολίτη Θεοδόσιο έχει διασωθεί μέχρι σήμερα. Η σύντομη σημείωση για τη ζωή του Αγίου Ιεράρχη καταγράφηκε το 1472. Ο Μοναχός Ζηνόβιος του Ότενσκ έγραψε μια αφήγηση τεκμηριώνοντας την αποκάλυψη των λειψάνων του Αγίου Ιωνά το 1553. Λογαριασμοί θαυμάτων που σχετίζονται με τον Άγιο Ιεράρχη έχουν καταγραφεί σε χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.

Στην Ρωσία εορτάζεται στις 4 και στις 17 Νοεμβρίου ενώ στην Ελλάδα η εορτή του σύμφωνα με τους συναξαριστές είναι στις 5 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος