Άγιος Θεόδωρος ο Πρίγκιπας, 7 Ιανουαρίου

Ο Άγιος Θεόδωρος (Ιωάννοβιτς) γεννήθηκε στη Μόσχα το έτος 1557 μ.Χ. και ήταν υιός του τσάρου Ιβάν του Τρομερού, τον οποίον διαδέχθηκε στο θρόνο στις 18 Μαρτίου 1584 μ.Χ. 

Ο Άγιος σπούδαζε μάλλον περί τα εκκλησιαστικά παρά τα πολιτικά. Παρά το ασθενές της φύσεώς του, κατά την διοίκηση αυτού ανυψώθηκε το γόητρο της Ρωσίας, προσαρτήθηκε σε αυτήν το βασίλειο του Καζάν και υποτάχθηκε η Σιβηρία, αναπτύχθηκαν δε οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με τα ευρωπαϊκά κράτη. 

Ο Θεόδωρος περιέθαλπε τους φυγάδες Έλληνες κληρικούς, εκτός δε των άλλων παρέμεναν τότε στη Ρωσία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Ιγνάτιος και ο Άγιος Αρσένιος, Επίσκοπος Ελασσώνος (τιμάται 13 Απριλίου), που ανέλαβε την διαποίμανση της Επισκοπής της Σουσδαλίας. 

Ο Άγιος Θεόδωρος κοιμήθηκε μετά από ασθένεια το έτος 1598 μ.Χ. και άφησε τη διοίκηση του κράτους στα χέρια της συζύγου του Ειρήνης.

Βιογραφία
Ο Φιόντορ (Θεόδωρος) Α΄ Ιωάννοβιτς (Фёдор I Иоаннович, 11 Μαΐου 1557 - 17 Ιανουαρίου 1598) ήταν τσάρος του Ρωσικού Βασιλείου. Έχει μείνει στην ιστορία με το προσωνύμιο «Κωδωνοκρούστης», εξ αιτίας της εμμονής του να περιδιαβαίνει τα ρωσικά εδάφη και να κτυπά όποια καμπάνα έβρισκε στο δρόμο του.

Παιδική ηλικία και ενθρόνιση
Ήταν γιος του τσάρου Ιβάν Δ΄ και της Αναστασίας Ρομάνοβνας. Η μητέρα του πέθανε όταν ήταν τριών ετών. Η πνευματική του ανάπτυξη ήταν πολύ χαμηλή και οι περισσότεροι σύγχρονοί του τον περιγράφουν ως διανοητικά καθυστερημένο. Παρ' όλα αυτά διαδέχθηκε τον πατέρα του το 1584, δεδομένου ότι τέσσερα χρόνια νωρίτερα ο Ιβάν Δ΄ σε μια κρίση θυμού είχε σκοτώσει ακουσίως τον πρωτότοκο γιο του.
Πορτρέτο της δεκαετίας  του 1620, Καθεδρικός Ναός Αρχαγγέλου (Μόσχα)

Ως τσάρος δεν έδειξε κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για τα πολιτικά ζητήματα. Αφοσιώθηκε στην προσευχή, ενώ τη διακυβέρνηση της Αυτοκρατορίας την παραχώρησε άτυπα στον κουνιάδο του, τον Μπορίς Γκοντουνόφ. Οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Φιόντορ Α΄ δεν ήταν σε θέση να διοικεί το κράτος, επειδή ήταν διανοητικά καθυστερημένος. Ο Μπορίς Γκοντουνόφ, ο οποίος το 1587 ήταν ο μοναδικός ηγεμόνας, διαδέχθηκε τον Φιόντορ Α΄ μετά το θάνατο του. Η θέση του Μπορίς Γκοντουνόφ στη βασιλική αυλή ήταν τόσο σημαντική που οι διπλωμάτες από το εξωτερικό ζητούσαν να ακούγονται από αυτόν, και η θέλησή του ήταν νόμος για όλους. Ο Φιόντορ Α΄ ήταν βασιλιάς ενώ ο Μπορίς διοικούσε και αυτό ήταν γνωστό σε όλους στη Ρωσία και στο εξωτερικό.

Οικογένεια
Ο Φιόντορ Α΄ νυμφεύτηκε την Ιρίνα Γκοντουνόβα, αδελφή τού Μπορίς Γκοντουνόφ μετέπειτα τσάρου της Ρωσίας. Η μοναχοκόρη τους:
Φεντόσια (Θεοδοσία) 1592 - 17 Ιανουαρίου 1598, απεβίωσε πριν κλείσει τα δύο της χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ζήτημα διαδοχής.
Καθεδρικός Ναός Αρχαγγέλου (Μόσχα)


Θάνατος
Στα τέλη του 1597 ο Φιόντορ Α΄ αρρωσταίνει βαριά, και στις 7 Ιανουαρίου 1598 πρωινές ώρες αφήνει την τελευταία του πνοή. Με το θάνατό του τελειώνει και η κυριαρχία της Δυναστείας των Ρουρικιδών που κυβερνούσε τη Ρωσία για επτά αιώνες και ξεκινά μια σύντομη περίοδος χάους, η Εποχή των Αναστατώσεων.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του ως Αγίου στις 7 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Πόση ομορφιά ! : Το λιμανάκι Μανδρακίου, το χωριό, η λίμνη Κερκίνη και το όρος Κερκίνη!

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Εορτολόγιο

Σαν σήμερα



Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Συνταγές

ΓηΤονια

Χαμένες Πατρίδες

Ρετρό

Σιδή Ρόκ Άστρο

Ο χαζός του χωριού