Γέμισε με φαναράκια και ο ουρανός των Σερρών αναμένονται και οι δράκοι στα επόμενα χρόνια

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην χώρα τα λεγόμενα φαναράκια. Τα συναντάει κανείς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και σε διάφορες γιορτές.

Πολλά έθιμα ανά τον κόσμο έχουν την ομορφιά τους και πηγάζουν από την ιστορία και τις παραδώσεις του κάθε τόπου και της κάθε χώρας.

Τα φαναράκια που φεγγούν στον ουρανό, συνήθως γνωστά στην Κίνα ως"χαρταετοί" ή "φανάρι του ουρανού", έχουν τις ρίζες τους στην Κίνα. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε περίπου πριν από 2000 χρόνια, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Χαν. Αρχικά, τα φαναράκια κατασκευάζονταν από λεπτό χαρτί και γεμίζονταν με θερμό αέρα από μια φλόγα. Η θερμότητα από τη φλόγα έκανε το φανάρι να ανυψώνεται στον αέρα, δημιουργώντας το εντυπωσιακό θέαμα στον νυχτερινό ουρανό.

Αυτά τα φαναράκια αρχικά χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς (ως σημαδούρες ή τρόποι επικοινωνίας) αλλά με τον καιρό έγιναν δημοφιλή σε γιορτές και φεστιβάλ, και πλέον χρησιμοποιούνται σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις παγκοσμίως. 

Τα φαναράκια στην Κίνα είναι κυρίως συνδεδεμένα με τον κινέζικο παραδοσιακό θρησκευτικό κόσμο, ο οποίος περιλαμβάνει ένα μίγμα θρησκευτικών και φιλοσοφικών συστημάτων όπως ο Ταοϊσμός, ο Βουδισμός και οι Λαϊκές θρησκείες. Κάθε μία από αυτές τις παραδόσεις έχει επηρεάσει τη χρήση και τη σημασία των φαναριών με τον δικό της τρόπο.

1. Ταοϊσμός:
Ο Ταοϊσμός, με τις ιδέες του για την αρμονία με τη φύση και την αναζήτηση της μακροβιότητας και της ευημερίας, είναι από τους κύριους θρησκευτικούς δρόμους που σχετίζονται με τα φαναράκια στην Κίνα. Τα φαναράκια συχνά θεωρούνται ως μέσο για την επικοινωνία με το σύμπαν και τους θεούς, αλλά και ως τρόπος να απομακρύνουν κακές επιρροές. Κατά τον Ταοϊσμό, το φως των φαναριών αντιπροσωπεύει την ενέργεια (qi) και τη δύναμη του σύμπαντος, η οποία αποκαθιστά την ισορροπία.

2. Βουδισμός:
Ο Βουδισμός, ο οποίος έχει διαδοθεί στην Κίνα και έχει επηρεάσει τις θρησκευτικές πρακτικές της χώρας, συνδέεται επίσης με τα φαναράκια. Στο Βουδισμό, το φως του φαναριού έχει συμβολική σημασία ως φως της σοφίας και της κατανόησης. Τα φαναράκια χρησιμοποιούνται σε τελετές και προσευχές για να φωτίσουν το σκοτάδι της άγνοιας και να βοηθήσουν τους πιστούς να επιτύχουν φώτιση και να ξεπεράσουν τα πάθη τους.

3. Λαϊκές Θρησκείες και Προγονολατρία:
Στην κινεζική παράδοση, οι λαϊκές θρησκείες συνδέουν τα φαναράκια με τη λατρεία των προγόνων. Σε πολλές τελετές, όπως στο Φεστιβάλ Φαναριών, τα φαναράκια χρησιμοποιούνται για να τιμήσουν τους προγόνους και να ζητήσουν τις ευλογίες τους για το μέλλον. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι οι προγονοί τους παρακολουθούν και τα φαναράκια είναι ένας τρόπος να αποστείλουν τις προσευχές τους προς αυτούς, ζητώντας τους καλή τύχη και ευημερία.

Δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, τον χριστιανισμό αλλά ουτε και τις θρησκείες της αρχαίας Ελλάδας.

Τελικά οι Έλληνες είναι ξεκάθαρα υπέρ της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, στα λόγια ακούγονται φωνές αλλά στην πράξη ο Έλληνας αγκαλιάζει κάθε ξενόφερτη μόδα.

Επόμενο βήμα στην οικονομική εισβολή της Κίνας ειναι να έρθουν και οι δράκοι ....γιατί δεν είναι όμορφοι;

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Πόση ομορφιά ! : Το λιμανάκι Μανδρακίου, το χωριό, η λίμνη Κερκίνη και το όρος Κερκίνη!

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Εορτολόγιο

Σαν σήμερα



Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Συνταγές

ΓηΤονια

Χαμένες Πατρίδες

Ρετρό

Σιδή Ρόκ Άστρο

Ο χαζός του χωριού