Όταν η Τουρκία σχεδίαζε να καταστήσει πλωτό και το Στρυμόνα


Υπήρχαν στα βουνά του Παγγαίου, του Δυσώρου, του Ορβύλου αλλά και στην πεδιάδα του νομού Σερρών αξιόλογα δάση για ξυλεία κατασκευής οικιών, τριήρεων και εμπορικών πλοίων. Λόγω των συχνών πλημμυρών του Στρυμόνα μεγάλες εκτάσεις εκατέρωθεν αυτού έμειναν ακαλλιέργητες και
μετατράπηκαν με την πάροδο του χρόνου σε μεγάλα δάση για εξαγωγή χρήσιμης ξυλείας.
Στις εκβολές του Στρυμόνα πλησίον της Αμφιπόλεως αναφέρεται από τον Αρριανό ότι υπήρχε ναυπηγείο από την ξυλεία του Παγγαίου και της περιοχής Νιγρίτας. Υπήρχε οργιώδης βλάστηση στο νομό Σερρών με πολλά πρωτόγονα ορμάνια.

Ο γεωγράφος Στράβων (VII.36, C.331) γράφει: «Ο Στρυμών εξ Αγριάνων γαρ δι Μαίδων και Σιντών εις τα μεταξύ Βισαλτών και Οδομαντών εκπίπτει» (=Ο Στρυμόνας πηγάζει από τους Αγριάνες και περνάει από το έδαφος των Μαίδων και Σιντών και χύνεται μεταξύ Βισαλτών και Οδομαντών). Την αρχαία εποχή δεν είχε καθορισμένη σταθερή κοίτη. Τα νερά του, όταν έβγαιναν από τα στενά του Ρούπελ, σκόρπιζαν δεξιά και αριστερά και πλημμύριζαν όλο τον κάμπο των Σερρών μέχρι το Μανδράκι. Εκεί βρέθηκαν χαλκάδες που έδεναντα ποταμόπλοιά τους οι κάτοικοι. Μερικοί τους απέδωσαν σε θυσιαστήριο πουέδεναν τα ζώα προ της θυσίας, αλλά διαψεύσθηκε το 1963, όταν έσπασαν τα φράγματα του ποταμού Στρυμόνα και τα νερά της Κερκίνης έφθασαν μέχρι
τους χαλκάδες στο Μανδράκι.

Σύμφωνα με τον Αρριανό, ο Μέγας Αλέξανδρος κατά την προετοιμασία της εκστρατείας του στην Ασία συγκέντρωσε τα πλοία του στον πλωτό Στρυμόνα, στη λίμνη Κερκινίτιδα, στον Αχινό.
Από τα στενά του Κλειδίου, από όπου διέρχεται ο Στρυμόνας, κατέρχεται το χειμώνα και ένα δυνατό ρεύμα παγωμένου αέρα, ο Στρυμονίας. Γίνεται πολύ αισθητός στην επαρχία Σιντικής.


Η Τουρκία σχεδίαζε το 1859 να καταστήσει πλωτό και το Στρυμόνα , για να ανεβαίνουν ατμόπλοια έως τις Σέρρες. Την εποχή εκείνη επισκέφθηκε μάλιστα την περιοχή Οθωμανός μηχανικός και άρχισε τις πρώτες εργασίες εκβάθυνσης της κοίτης, αλλά το έργο δεν ευοδώθηκε τότε.

Το 1863 σύμφωνα με αναφορά του προξένου Σερρών Γ. Α. Λαγκαδά  στις 16 Ιουνίου κατέφθασε στις Σέρρες ένας Άγγλος επιχειρηματίας από το Μάντσεστερ (Μαγχεστρία όπως το ονόμαζαν τότε) συνοδευόμενος από τον επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης Άμποτ.       Αυτοί οι δύο πραγματοποίησαν μια συγκέντρωση Σερραίων επιχειρηματιών, στους οποίους γνωστοποίησαν, ότι προτίθενται να επιχειρήσουν να καταστήσουν «πλευστόν τον ποταμόν Τσιάγιζε (Στρίμονα)» και στη φάση εκείνη ζήτησαν να συγκεντρωθεί με συνεισφορά, ποσό πεντακοσίων λιρών, για να φέρουν μηχανικό από την Αγγλία, ο οποίος να «να παρατηρήσει τον ποταμόν ίνα γνωρίσωσι αν γίνητε πλεύσιμος». Κατά τους υπολογισμούς του Άγγλου επιχειρηματία απαιτούνταν για το έργο 50.000 λίρες Αγγλίας. 

Αλλά και το σχέδιο εκείνο, δεν προχώρησε…


-Ιστορικό Αρχείο Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

-Αρχεία Φόρεϊν Όφις

-Ανδρέα Κ. Λυμπεράτου «Οικονομία, Πολιτική και Εθνική Ιδεολογία- Η διαμόρφωση των εθνικών κομμάτων στη Φιλιππούπολη του 19ου αιώνα» Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2000.

-Εφημερίδες εποχής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος