Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Η UNRRA στην Ελλάδα

Ο Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών ή αλλιώς --όπως είναι ευρύτερα γνωστός-- UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) ήταν διεθνής οργανισμός περίθαλψης, κυρίαρχο ρόλο στον οποίο διαδραμάτιζαν οι ΗΠΑ, αλλά εκπροσωπούσε 44 έθνη. Ιδρύθηκε το 1943, έγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών το 1945, και σταμάτησε τις επιχειρήσεις του σε μεγάλο βαθμό το 1947 . 
1945-1947. Η UNRRA στην Ελλάδα,

Ο σκοπός του ήταν να «προγραμματίζει, να συντονίζει, να διαχειρίζεται ή να μεριμνά για τη διαχείριση των μέτρων περίθαλψης των θυμάτων πολέμου σε κάθε μέρος υπό τον έλεγχο κάθε έθνους των Ηνωμένων Εθνών σε τομείς όπως η σίτιση, τα καύσιμα, η ένδυση, η παροχή καταφυγίου και άλλες βασικές ανάγκες, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες». 
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαμβακοφύτου με δέματα από την UNRRA.

Ενώ υπάρχουν και φωνές που μιλάνε για εκμετάλλευση και πλιάτσικο, Το πολιτικό του προσωπικό αποτελούσαν 12.000 άτομα, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η χρηματοδότηση προήλθε από πολλά έθνη και ήταν συνολικά $3,7 δισ., εκ των οποίων τα $2,7 δισ. ήταν συνεισφορά των Η.Π.Α, τα $625 εκ. της Βρετανίας και τα $139 εκ. του Καναδά.
Διανομή ιματισμού στο Βαμβακόφυτο

Μετά την UNRRA τα μαθητικά συσσίτια συνέχισαν αλλά δεν συμμετείχαν εύποροι μαθητές. Μπορούσαν επίσης να συμμετάσχουν των συσσιτίων οι δάσκαλοι, η Επιτροπή και η μαγείρισσα. Τρόφιμα στα μέλη των οικογενειών των εκπαιδευτικών δεν χορηγούνταν. Από το 1963 ο θεσμός γενικεύτηκε για όλο το σχολείο και προσφέρονταν κανονικό μεσημεριανό γεύμα.
Διανομή συσσιτίου στο Καρυδοχώρι


Από το 1964 η σίτιση, όπως και η φοίτηση, έγινε δωρεάν (κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου).

Η UNRRA συνεργάστηκε στενά με δεκάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες έστειλαν εκατοντάδες άτομα για να δουλέψουν με αυτήν. Σε μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, η UNRRA διέθεσε περίπου $4 δισ. σε τρόφιμα, αγαθά, φάρμακα, εργαλεία σε μια εποχή σοβαρών παγκόσμιων ελλείψεων και δυσκολιών μεταφοράς σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες που δέχονταν τη βοήθεια είχαν ιδιαιτέρως πληγεί από λιμοκτονία, κοινωνική αποδιοργάνωση και πολιτικό χάος. Η UNRRA διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον επαναπατρισμό ανθρώπων στη χώρα καταγωγής τους στην Ευρώπη μεταξύ των ετών 1945-1946. Οι λειτουργίες της μεταφέρθηκαν σε άλλες διευθύνσεις των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων ο Διεθνής Οργανισμός Προσφύγων (International Refugee Organization) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization). Ως αμερικανική διεύθυνση περίθαλψης αντικαταστάθηκε ευρέως από το Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από το 1948.

Επιτροπή Αξιοποιήσεως Πλουτοπαραγωγικών Πόρων Ελλάδος
Ο Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών (UNRRA) συγκρότησε το Γραφείο Οικονομικής Αναλύσεως, τμήμα του οποίου ήταν η Επιτροπή Αξιοποιήσεως Πλουτοπαραγωγικών Πόρων Ελλάδας, η οποία εκπόνησε οκτάτομη μελέτη που περιελάμβανε το σύνολο των τομέων οικονομικής ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων και πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα αντικείμενα. Στο αρχείο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, βλέπουμε τον τόμο για την Υδατική και Ενεργειακή Οικονομία, που είναι ο προάγγελος των μετέπειτα υδροηλεκτρικών έργων της ανύπαρκτης ακόμα Δ.Ε.Η.

Η ΟΥΝΤΡΑ όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν παλιά γνώριζε όλο τον πλούτο της χώρα, Για κάποιους, ο σκοπός της ήταν το πλιάτσκο.
Παρακάτω στον πρώτο τόμο ο πλούτος της χώρας, υπάρχουν άλλοι 7 σχετικά με την Ελλάδα που θα πρεπε να είναι πάμπλουτη.
Σχετικά άρθρα

Βιβλιογραφία- Πηγές
Fox, Grace. "The Origins of UNRRA," Political Science Quarterly Τόμ. 65, τεύχ. 4 (Δεκ. 1950): σσ. 561–584. in JSTOR
Hitchcock, William I. The Bitter Road to Freedom: The Human Cost of Allied Victory in World War II Europe (2009): σσ. 215–48.
Reinisch, Jessica. "'We Shall Rebuild Anew a Powerful Nation': UNRRA, Internationalism and National Reconstruction in Poland," Journal of Contemporary History, Τόμ. 43, τεύχ. 3 (Ιούλ. 2008): σσ. 451–476. doi:10.1177/0022009408091835
Shephard, Ben. The Long Road Home: The Aftermath of the Second World War (Bodley Head, 2010).
International Penal and Penitentiary Commission (1893-1958) 
To view in New York, please request access via Application Package 
Also available in Washington, D.C. at the United States Holocaust Memorial Museum
United Nations Relief and Rehabilitation Administration - UNRRA (1943-1948) [see below]
United Nations Conference on the International Organization - UNCIO (1944-1945) 
Chinese National Relief and Rehabilitation Agency - CNRRA (1945-1947) 
(φωτογραφία: Συμεών Κουτσίδης)
CNRRA photographs collection on Flickr  
Μια γρήγορη ματιά στον unrra]
Αρχείο Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου