Ουδεμία επέμβαση μπορεί να γίνει στο Κάστρο του Σιδηροκάστρου

Εδώ και πολλά χρόνια το θέμα της ανάδειξης του Κάστρου του Σιδηροκάστρου ταλανίζει τους συνδημότες μας και ανα χρονικά διαστήματα ακούγονται διάφορες φωνές και προτάσεις.

Μέσα στα χρόνια έχουμε παρουσιάσει διάφορες πτυχές του Κάστρου, με αναδρομές σε διάφορες περιόδους της ιστορίας.

Έχουμε παρουσιάσει και εκδοχές αναστήλωσης βάση των αρχαίων σχεδίων. Όπως επίσης και κάποιες χιουμοριστικές δημιουργίες για τις υπερβολές που λέγονται σχετικά με το θέμα.

Επίσης έχουν γίνει διάφορες μελέτες που αφορούσαν τη Συντήρηση, Αναστήλωση και Ανάδειξη του Βυζαντινού Κάστρου.

Δυστυχώς τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Δεν μπορεί ούτε ο Δήμος ούτε κανένας μας να κάνει την παραμικρή παρέμβαση στον χώρο.

Σύμφωνα με την  Υ.Α. ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Α1/Φ18/68159/3413/4-12-1979 - ΦΕΚ 93/Β/31-1-1980, ¨Περί κηρύξεως αρχαιολογικών χώρων Νομών Καβάλας, Δράμας και Σερρών¨ κηρύχθηκε στο Σιδηρόκαστρο σαν αρχαιολογικός χώρος …¨το Βυζαντινό Κάστρο και λόφος με λαξευτούς Μακεδονικούς τάφους¨. 

Στους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους ισχύει ειδικό καθεστώς προστασίας, με βάση το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνη για οποιαδήποτε δράση είναι η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών με Προϊστάμενη αυτό το χρονικό  διάστημα την κ. Μαλαμίδου Δημητρία.

Η αρχαιολογική υπηρεσία εάν και επιθυμούσε, δεν είχε τη δυνατότητα να εκπονήσει τις εργασίες ή να χρηματοδοτήσει την εκπόνησή τους. 

Πίσω στο 2010 και πάλι δεν υπήρχε δυνατότητα, σε επικοινωνία με την κ. Κατερίνα Περιστέρη μας είχε πει πως τα λίγα χρήματα που διαθέτει στο ταμείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών τα χρειάζεται για τις ανασκαφές του "ενδεχομένως" "Τάφου της Ρωξάνης", στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης.

Σε πρόταση από μέλη του Συλλόγου Μαύρος Βράχος, να αναλάβει τις εργασίες ο Σύλλογος  με διάθεση αρχαιολόγου ως επικεφαλή ήταν αρνητική. 

Ο Δήμος από μόνος του δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό, δεν έχει την παραμικρή δικαιοδοσία και  δεν υπάρχει κανένας νόμιμος τρόπος για να επέμβει 

Στο παρελθόν κατατέθηκε στην ειδική φόρμα του Ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος αίτημα χρηματοδότησης των Μελετών και υποβολή τους στην αρχαιολογική υπηρεσία. Η απάντηση ήταν αρνητική. 

Οπότε εως ότου βρεθεί το χρηματικό ποσό δεν πρόκειται να γίνει το παραμικρό. Έχοντας υπόψιν και τις άλλες ανασκαφές και προσπάθειες ανάδειξης που τρέχουν αυτό το διάσημα από την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών, όπως της Αμφίπολης ...θα πάρει τουλάχιστον δεκαετίες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος