Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον και της νανόχηνας απο την Νορβηγία στην Κερκίνη

Πριν λίγες μέρες "ανεβάσαμε" άρθρο για τις πρώτες νανόχηνες που έφτασαν για φέτος στην Κερκίνη με κάποιες πληροφορίες.
Οι σπάνιες Νανόχηνες από τη Νορβηγία στην Κερκίνη 

Αρκετοί αναγνώστες παρομοίασαν αυτό το ταξίδι της νανόχηνας και θυμήθηκαν μια παιδική σειρά που βλέπαμε μικροί, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό μια και σε αρκετές σκηνές εμφανίζονται νανόχηνες στην σειρά, να πετούν μαζί με τις χήνες.

Αν σας αναφέρουμε την Σέλμα Λάγκερλεφ, αρκετοί δεν θα ξέρετε ποια είναι και φυσικά δεν θα σας θυμίσει τίποτα. 
Η Σέλμα Λάγκερλεφ (Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf, 20 Νοεμβρίου 1858 – 16 Μαρτίου 1940) ήταν Σουηδή συγγραφέας. Αυτό που την έκανε πρωτίστως γνωστή ήταν το συγκινητικό παραμύθι της "Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον", το οποίο και της χάρισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909. 
Cover of The Wonderful Adventures of Nils published 1906/07 and English 1913.

Η παιδική σειρά λοιπόν βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο που έγραψε η Σουηδέζα συγγραφέας και παιδαγωγός Σέλμα Λάγκερλεφ μετά από παράκληση του Συνδέσμου Δασκάλων. Της ζητήθηκε να γράψει ένα βιβλίο γεωγραφίας για τους μαθητές, όπως και έγινε. «Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige» σε ΑΠΤΑΙΣΤΑ Σουηδικά.
H σουηδέζα συγγραφέας και παιδαγωγός Σέλμα Λάγκερλεφ

Η Σέλμα, μετά από χρόνια ερευνών για την συμπεριφορά των ζώων, αναζήτηση τοπικών ιστοριών, θρύλων αλλά και σε συνδυασμό όσων είχε ακούσει από την δική της γιαγιά, εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα που αργότερα με τα ταξίδια του θα έκανε τα παιδιά να μάθουν την γεωγραφία της χώρας τους με αμείωτο ενδιαφέρον ‘’πετώντας’’ κι αυτά μαζί με τον Νιλς πάνω από βουνά, πεδιάδες και επαρχίες.

Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο γνώσεις για την φύση και τα πλάσματα σε αυτή αλλά και ιστορίες για την αξία της ζωής που επηρεάζουν με κάποιον τρόπο τον Νιλς. Βέβαια επειδή πάντα υπάρχει κάποιος κακοπροαίρετος, το βιβλίο επικρίθηκε διότι σε ένα από τα κεφάλαια του το κοπάδι με τις χήνες πετάει πάνω από την επαρχία Χάλλαντ και επειδή δεν ενθουσιάζεται, δεν σταματά.

Το βιβλίο μετά την έκδοση του χάρισε στην Σέλμα Λάγκερλεφ το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909. Ήταν μάλιστα η πρώτη γυναίκα που έλαβε αυτή την διάκριση. Τα έργα της χαρακτηρίζονται γενικά από τη μεγάλη αγάπη της για τη φύση και τον άνθρωπο, καθώς και από την πίστη της ότι το καλό θα θριαμβεύσει επί του κακού. Γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1858 και πέθανε στις 16 Μαρτίου 1940. Το πρόσωπο της όπως και η φιγούρα του Νιλς Χόλγκερσον, κοσμούν χαρτονόμισμα της Σουηδίας όπως και γραμματόσημα.

Στην χώρα μας το βιβλίο ήταν σχεδόν άγνωστο τότε, ενώ και σήμερα αρκετοί δεν γνωρίζουν πως επρόκειτο για βιβλίο.
Στην χώρα μας Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον έγινε ευρέος γνωστό από την σειρά κινουμένων σχεδίων Ιαπωνικής παραγωγής, που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση της Ελλάδος, στις αρχές της δεκαετίας του 80΄.
Η υπόθεση, έχει εν τάχει ως εξής: ένα 14χρονο κακομαθημένο αγόρι που ζει με τους γονείς του σε μια φάρμα και του αρέσει να ταλαιπωρεί τα ζώα, τιμωρείται από έναν νάνο κάνοντας τον κι εκείνο μικροσκοπικό ενώ παράλληλα του δίνεται κι η ικανότητα να συνεννοείται με τα ζώα. Παράλληλα και τα ζώα της φάρμας ετοιμάζουν την εκδίκηση τους, και προκειμένου ο Νιλς να γλιτώσει από αυτή, πιάνεται από τον λαιμό του Μάρτιν (της χήνας ντε!) και δραπετεύει μαζί του ξεκινώντας το ταξίδι του.

Σήμερα υπάρχουν θεατρικές παραστάσεις με "Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον" που παίζετε συχνά πυκνά από διάφορους θεατρικούς θιάσους. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος