Η πραγματικότητα για την Αναβίωση του Ρούπελ

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια εκδήλωση στο Ρούπελ η οποία είναι γνωστή ως η Αναβίωση του Ρούπελ.

Σε κάθε προσπάθεια που έχει να κάνει με ιστορικά δρόμενα είμαστε υπερ. Άλλωστε η σελίδα μας έχει ως βάση την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας. Φυσικά και ξεκαθαρίζοντας το εξ αρχής είμαστε υπέρ και αυτής της εκδήλωσης. 

Αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Μας είπαν ότι η εκδήλωση είχε 2 σκοπούς, την ανάδειξη της ιστορίας και τον ιστορικό τουρισμό που θα έφερνε κέρδος στον τόπο.

Το Ρούπελ ήταν γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες, με χιλιάδες κόσμο να το επισκέπτεται κάθε χρόνο από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Ειδικά την δεκαετία πριν την "Αναβίωση" ο αριθμός των επισκεπτών είχε αγγίξει πολύ μεγάλο αριθμό, τότε ήταν επισκέψιμο σχεδόν όλη μέρα και σε μερικές περιπτώσεις είχαν γίνει ξεναγήσεις ακόμη και στο σκοτάδι.

Το μνημόσυνο - γιορτή του Ρούπελ είναι μια εκδήλωση επίσης πολύ παλιά. Ο κόσμος που παρευρισκόταν σε αυτήν την εκδήλωση χιλιάδες. Ένας πραγματικά φόρος τιμής στους Ήρωες αγωνιστές. Αλλά και μια γιορτή, ειδικά τα παλαιότερα χρόνια που είχε φαγητό και χορούς.  Σε αυτήν την γιορτή συνήθως παρευρισκόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πράγμα που δείχνει το κύρος και το μέγεθος αυτής της εκδήλωσης.

Από την έναρξη της εκδήλωσης της Αναβίωσης ο αριθμός των καθημερινών επισκεπτών στο Ρούπελ παρέμεινε ο ίδιος πιάνω κάτω, συνεπώς η Αναβίωση δεν βοήθησε ‎ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα.

Την ημέρα της Αναβίωσης χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται το Ρούπελ, αλλά σταμάτησαν να πηγαίνουν στο Μνημόσυνο - Γιορτή του Ρούπελ. Οπότε ούτε και αυτό βοήθησε πραγματικά, απεναντίας θα ταν πολύ πιο σωστό ο κόσμος να πηγαίνει να τιμήσει τους Ήρωες και όχι να παρακολουθήσει ένα σόου.

Όλα τα παραπάνω αφορούν την ιστορική υπόσταση και προσφορά της Αναβίωσης, αλλά ας δούμε και την τουριστική εκμετάλλευση του θέματος. 

Από την στιγμή που οι αριθμοί των επισκεπτών στο Ρούπελ δεν άλλαξαν καταλαβαίνουμε ένα πράγμα, η Αναβίωση δεν είναι μια εκδήλωση που θα φέρει νέο κόσμο. αλλά που θα "εκμεταλλευτεί" τον ήδη υπάρχοντα κόσμο. 

Και δυστυχώς από ότι είδαμε δεν είχε δικαίωμα ο καθένας μας να κερδίσει κάτι από την εκδήλωση αυτήν. Δεν μπορούσε να πάρει μέρος όποιος ήθελε. 

Κέρδος βγάλαν μετρημένα άτομα είτε άμεσα είτε έμμεσα, από την εκδήλωση και φυσικά κάτοικε της Σινικής δεν ήσουν εσύ. Πάντα εσύ μένεις απέξω.

Θα αφήσουμε στην άκρη τους τσακωμούς μεταξύ των ιθυνόντων  αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι στην εκδήλωση δεν πήρε μέρος το Μουσείο του Σιδηροκάστρου (Μ. Τσαρτσίδη), για ποιόν τουρισμό για τον τόπο να πούμε μετά.

Τα ποσά που σπαταλάει ο Δήμος για την εκδήλωση δεν έχουν κανένα αντίκρισμα για τους κατοίκους του Δήμου, οπότε δεν μπορούμε ότι ο ιστορικός τουρισμός μας έφερε λεφτά.

Ελπίζουμε η διοργάνωση να πάρει τον σωστό δρόμο κάποια στιγμή. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος